Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Syftet är att kvinnorna ska bli stärkta och våga driva eget"

- Vi ger järnet för att 1800 kvinnor i hela Tanzania ska få stöd, utbildning och hjälp att starta eget och kunna försörja sig och sina barn samt lyfta landet upp ur fattigdom och ohälsa, säger Margaretha Hegarty i en av projektgrupperna för Svenska nätverket för Tanzanias kvinnor.

Loppis runt knuten är vanligt på sommaren men vad som kanske inte är fullt lika vanligt är det loppis som arrangeras i Övermo bystuga till förmån för Tanzanias kvinnor, ett entreprenörskapsprojekt som Pingstkyrkan i Leksand står bakom.
- Det är ett tre miljoners kronor-projekt, Sida bistår med 90 procent och vi ska samla ihop resterande 180000 kronor genom loppisar och andra arrangemang i hela Sverige under tre år, förklarar Margaretha Hegarty, aktiv i Svenska nätverket för Tanzanias kvinnor.

Fas ett

Lokalt är loppisen i Övermo startskottet.
- Just att jobba så här ger en väldigt mycket, påverkar man en genererar det i minst tio, säger Kerstin Sandell från Gagnef som är med och hjälper till under dagen.
Margaretha berättar att de har nära kontakt med kvinnorna i Tanzania och reser dit med jämna mellanrum för att följa upp projektet.
- Just nu är vi inne i fas ett vilket innebär att vi utbildar 120 tränare, en i varje region, som i sin tur utbildar sammanlagt 1800 kvinnor i entreprenörskap.

Stärka och våga

Kvinnorna kan med hjälp av projektet starta eget eller expandera företag som i många fall handlar om jordbruk.
- Syftet är att kvinnorna ska bli stärkta och våga driva eget utifrån de förutsättningar de har, kanske utveckla deras jordbruk och djuruppfödning, många har inte råd att köpa en gris eller ko.
För de som vill finns det möjlighet att fynda för en god saks skull även i dag mellan klockan 10 och 17 i Övermo bystuga.

ANGELICA LINDVALL
angelica.lindvall@daladem.se