Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syskon leder världseliten

Nu har Vikarbyn två världsmästare. Speedskisyskonen Backlund åkte hem med varsin guldmedalj från junior-VM i Frankrike i januari.
– Jag tror inte att vi fattar hur stort det är, säger Britta Backlund.

Speedski är ingen sport för den farträdda. Hastigheterna är hisnande.
– Som junior får vi egentligen inte åka över 170 kilometer i timmen. Men i finalåket åkte jag 174,13, säger Erik Backlund, märkbart nöjd.
Arrangörerna sätter ramarna för maxfarten genom att välja startplats i den släta backen. För åkarna gäller det bara att åka så snabbt som möjligt.
– För att kunna åka fort, måste man kunna undvika vinden. Lyckas man med det, går det fort. Och så ska man gärna vara lite tung också. Det går ju inte riktigt ihop, så det gäller att hitta en bra balans, säger Erik.
Minsta ojämnhet blir ett kännbart gupp för skidåkaren som forsar utför i nästan 50 meter per sekund.
– Det krävs bra skidor, bra fysik och bra mentalitet. Det är en riktig hjärnsport.

I Rättviksbacken har syskonen tävlat mot varandra många gånger. Hemmabacken är perfekt för teknikträning.
– Jag tror att det är därför vi åker så fort. I och med att den är så liten och det blir så låg hastighet, så letar man efter den lilla, lilla ökningen. De som är uppfödda i snabba backar känner inte det riktigt, säger Erik.
”Är du inte rädd?”, är frågan som alla ställer. Men nej, det är de inte, försäkrar världsmästarna från Vikarbyn.
– Man får en adrenalinrush och blir pirrig. Kroppen är på helspänn, beskriver Erik.
Britta har tidigare åkt alpint, och det har hon nytta av i speedskin. Men Erik hade inte så mycket skiderfarenhet när han upptäckte sporten på sin 16-årsdag, för bara fyra år sedan. Eller egentligen var det han själv som blev upptäckt.
– Jag och Britta har alltid käbblat om vem som åkte snabbast utför och då fick vi följa med pappa på speedskitävling i Orsa och testa. Då visade det sig att landslagstränaren var där.

Syskonen Backlunds talang plockades upp på landslagsnivå. Erik berättar hur snabbt det gick från ingenting till SM-guld och sedan JVM-guld förra året.
– I år var det mer nervöst, för nu hade jag ju en titel att försvara. Men det var mer tajt i mitt första VM – i år blev det totaldominans istället.
Syskonen kom hem med två guldmedaljer. Även Britta tog guld i franska Vars nu i januari, i sitt första JVM.
Närmast väntar bland annat SM samt världscuptävlingar i Idre, Andorra och Schweiz. Nästa säsong blir Erik senior och ska satsa på S1, den snabbaste klassen i speedski.
– Jag tror att jag tar en pallplats.
Britta tävlar fortfarande i juniorklassen men tänker också börja träna S1. Fortare ska det gå.
– Det är en massa kräm i den här kroppen, säger hon.

Världsrekordet för damer innehas av Sälens Sanna Tidstrand med 242 kilometer i timmen. Hastighetsrekordet för män är drygt 250 kilometer i timmen.
– Drömmen är såklart att ta världsrekord! Det har ju gått så bra, så man vill gärna se var det kan stoppa, säger Erik Backlund och ler.

Jennie-Lie Kjörnsberg