Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta hem Bibic, Salo!

Leksands sportchef Tommy Salo är inte rädd för att ta obekväma beslut och skicka iväg spelare som inte håller klassen, det har han visat mer än en gång. Att Jens Jakobs och Matt Fornataro fick gå känns som helt rätt beslut.

Men nu är det dags för Salo att agera även på backsidan. Bryt kontraktet med Tom Linder och ta hem Alen Bibic från Almtuna istället. Linder är inte tillräckligt bra för SHL, medan Bibic får riktigt bra betyg för sitt spel i Uppsala-laget.

Linder och Bibic är ungefär samma spelartyper, stora starka och med uppdraget att hålla rent framför eget mål.
Rapporterna från Uppsala säger att Bibic överraskat på omgivningen och han får mycket speltid.
Jag har svårt att se att Bibic skulle göra ett sämre jobb än Linder.
Bibic skulle också tillföra en dimension som jag tycker saknas i dagens Leksandslag, han är en spelare som inte tvekar att gå in och ta en fajt när det behövs.
Både Linder och Joonas Rönnberg är stora som ladugårdsdörrar, men alldeles för snälla. Johan Svedberg är väl den enda som av backarna som är en ”pain in the ass” på motståndarna.

Att ta hem Bibic skulle också skicka rätt signaler till alla unga Leksands-spelare som skickats iväg på tillväxt de senaste åren – det går att jobba sig tillbaka in i laget.
Det har ju varit lite tunt med sådana spelarreturer.
Alla spelare i ett elitlag ska ha sitt kontrakt för sin kompetens, inte för att spelaren råkar vara fostrad i klubben. Men när en klubb skickar iväg egna spelare och istället tar dit likvärdiga, eller kanske till och med sämre, då blir det fel.

Rapporterna från Almtuna säger också att Eric de la Rose varit riktigt bra under säsongen, kanske bästa backen i laget.
Nu är ju de la Rose en annan spelartyp än Linder och Bibic men det är trevligt att notera att det går bra för Leksandsfostrade spelare i andra lag.

Tommy Salo är väl ingen drömsportchef att ha och göra med ur ett mediaperspektiv. Ibland väldigt trevlig och tillmötesgående, men det har också hänt att han slängt på luren när jag ringt och ställt relevanta frågor. Det som är bra med Salo är att han känns ärlig i sina uttalanden.
Som när jag pratade med honom efter förlusten mot Modo senast. På frågan varför det gått snett i de tre avslutande matcherna lyfte han fram målvaktsspelet som en viktig faktor.
Det är befriande med en sportchef som faktiskt säger det de flesta kan se, även om det är tuff kritik mot enskilda spelare.
Oscar Alsenfelt har varit magiskt bra i de flesta matcherna och han har varit en avgörande faktor för Leksands totalt sett mycket starka höst. Men helt klart sviktade han innan uppehållet. De gånger jag pratat med Alsenfelt har han givit intrycket av att han är en klok och analyserande spelare, jag är övertygad om att han tar kritiken på rätt sätt och att han tar sig ur svackan.

• • •

I torsdags kom beskedet att SHL backar från förslaget om wild cards till utvalda lag i hockeyallsvenskan. Självklart det enda rätta beslutet – och det finns fler punkter på SHL:s förslagslista som är så korkade att det obegripligt att någon kunnat föreslå dem.
SHL:s problem är ju att det för många ointressanta matcher, en lång transportsträcka till ett slutspel som inte heller är särskilt intressant för den breda hockeypubliken förrän det är dags för finalspel. I andra änden av serien är det ju kvalserien som är det roliga.

SHL:s vd Jörgen Lindgren och hans kollegor har på något sätt kommit fram till att det är en lysande idé att få mer publik till arenorna genom att ta bort spännings-moment och göra ligan ointressantare. Utan att vara allt för elak är det bara att konstatera att Lindgren och hans kompisar hade en del otur när de tänkte i den här frågan.
Det är bara att hoppas att förnuftet segrar och att fler av förslagen åker i papperskorgen. Till exempel det om slopad kvalserie.

Lars Ingvar Eriksson