Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Tack och lov att jag var kärnfrisk innan”

Annons

Mats Ek såg fram emot att få sin slitna vänstra fotled opererad. Men han fick stafylokocker - som brukar kallas sjukhussjuka i operationssåret och blodförgiftning.

– Tack och lov att jag var kärnfrisk innan. En skör person i 80-årsåldern kunde ha drabbats riktigt illa, säger han.

Vi träffas på lasarettsfiket i Falun. Mats Ek linkar fram med hjälp av kryckor. Han går fortfarande på antibiotika men nu om tabletter. De första nio dagarna han blev inlagd efter att ha fått sjukhussjuka fick han antibiotika via dropp.

– Jag var alldeles groggy, det var stark medicin; 100 milliliter tre gånger per dygn.

När vi träffas har han precis varit på ortopedkliniken och fått gipset omlagt och bytt på vänster fotled.

Han har arbetat på SSAB i nära 44 år när han blev avtalspensionär vid 63 i juni i år. Hanbörjade på galvaniseringen och var på senare år på ”Reggen” där man återvinner saltsyra.

– Det var bestämt sedan tidigare att jag skulle ta avtalspension. Mina bägge fotleder har blivit slitna av allt spring i trappor mellan olika moment under åren, berättar han.

– Men hade jag fortfarande jobbat hade jag tvingats bli sjukskriven den här tiden.

För att bli opererad så snabbt som möjligt accepterade en återbudstid den 5 september i år. Han hoppades att det skulle gå snabbt så att han inte gick miste om fågel eller älgjakten.

– Men det var då helvetet började.

3-4 dagar efter operationen fick han åka hem. Men innan en vecka gått kände han att något var fel.

– Jag kunde inte stödja foten alls, inte ens på gipset utan att det gjorde väldigt ont och jag fick också hög feber.

Det gjorde att han kom in akut och hamnade på avdelning 17 på ortopedkliniken, granne med avdelningen där han opererats.

– De tog blodprover och tog bort gipset på fotleden. Det visade sig att jag gått stafylokocker, sjukhussjuka, och blodförgiftning. Jag fick ligga med dropp och fick antibiotika - 100 milliliter tre gånger om dygnet - och jag skakade som ett asplöv så starkt var det.

När gipset togs bort rann det var från ett cirka fyra centimeter långt operationssår på fotleden och det luktade väldigt illa, berättar han.

– Jag fick egen sal på avdelning 17 på ortopeden och låg där i nio dygn med dropp. När han kom hem den här gången fortsatte antibiotikamedicineringen.

– Jag tar två sorter och det är jätteviktigt att inte sluta med medicinen - för min del från den 26 september i år till den 25 januari nästa år- för då kan bakterierna bli motståndskraftiga.

Någon procent drabbas av infektion i samband med operation, berättar Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Landstinget Dalarna.

– Det är vanligare att man drar på sig infektionen utanför sjukhuset, till exempel skär sig i handen eller via luften. Man kan också få den via andra patienter.

Det som kallas sjukhussjuka i dagligt tal är inte de gula stafylokockerna MRSA som är antibiotikaresistenta, säger han.

– Men blodförgiftning är också tecken på att det är en allvarlig infektion även om det inte är MRSA och har man vätskande står ska man hållas isolerad, var någonstans beror på var det finns plats, säger ha.

När det är fokus på personalens handhygien är det på vanliga avdelningar, på operationsavdelningar fungerar det redan, säger han.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se