Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Tackar polisen för att jag lever i dag”

Sven och ­sonen Alexander Bortas blev misstänksamma mot bilen med bärplockarna. När de följde efter försökte andra bilar preja deras bil av vägen.
Plötsligt kom ett tiotal man, slet dem ur bilen och öste sparkar och slag över dem.
– Hade inte polisen kommit hade vi inte haft det här samtalet, säger Alexander.

Alexander har just lämna polishuset efter förhör. Han är utskriven från lasarettet där pappa Sven fort­farande ligger kvar med spräckt skalle och blödning i hjärnan. Våldet de utsattes för av bärplockarna betraktas av polisen som grov misshandel.

Två män greps på plats och begärdes under torsdags­eftermiddagen häktade för delaktighet i händelsen. En 32-åring misstänks för medhjälp till grov misshandel, brott mot knivlagen, skadegörelse, medhjälp till sådan och för skyddande av brottsling. Kamraten är misstänkt för skyddande av brottsling, i hans fall bestående i att han försökt hindra polisen att komma offret till hjälp.
Ingen är alltså misstänkt för själva våldet. Alla utom de två gripna sprang till skogs, och det är frågan om någon av dem kan överbevisas om att ha utövat något våld.

– Jag hoppas verkligen att de kan sätta dit den som gjort det här. Och jag vill varna alla som tänkt på att göra vad vi gjorde. De här människorna är livsfarliga. Jag tackar i dag patrullerna som kom för att jag och pappa lever, säger Alexander Bortas.
Vad som hände var att far och son i Falun hamnade ­efter en bil med utländska skyltar. När det började falla gods från bilens flak misstänkte de att det rörde sig om stöldgods och ringde polis. De fick kontakt och befälet dirigerade en ­patrullbil mot Grycksbo.

Väl inne i Grycksbo fick far och son Bortas se bilen svänga mot Harmsarvet och upp i skogen. De hade då kontakt med patrullbilen och följde efter.
Plötsligt dök två andra bil­ar upp och försökte preja dem av vägen. Sven Bortas lyckade undgå kollision varefter de stannade i en korsning.
– Från platsen hörde vi hur bilar tutade och motorer varvade upp. Sen närmade sig ljus och så kom tio, fjorton man, ryckte pappa ur bilen och började slå och sparka honom. Då satt jag och talade i telefon med ­patrullen, men sade att jag måste hjälpa pappa och lade på. Sen slogs jag för livet, berättar Alexander.

Nu sitter han med blåöga, svullen vänsterhand och öm i hela kroppen. Berättar om hur blåljus och sirener avbrutit misshandeln. ­Patrullen hade tagit sig förbi en bil som körts över ­vägen bara för att hindra polisbilen att komma fram. Sven var då illa däran.
– Jag såg till att hålla pappa vid liv. Jag höll honom hårt i natt tills ambulansen fick in oss på lasarettet. I dag lyfter jag på hatten för polisen, säger Alexander.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se