Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tackar uppväxten i Borlänge för en avslappnad attityd

/
  • Sugarplum Fairy släpper ny skiva och gör en heldag i Borlänge. De gör  en skivsignering, en akustisk spelning och en vanlig spelning på Rockfickan.FOTO: EMMA SVENSSON/ROCKFOTO

Annons

Sugarplum fairy firar tio år, släpper ny skiva och ger sig ut på Europaturné. De är med andra ord högaktuella, och har ett fullspäckat schema i Borlänge idag. Skivsignering och akustisk spelning på eftermiddagen och på kvällen konsert på Rockfickan.
Calle Norén, 25, utlovar bra spelningar med mycket nytt material, och tycker att det är viktigt att de som är för unga för att komma in på krogen får en chans att se dem också.

Är ni nöjda med nya skivan?
- Vi är hur nöjda som helst. Det känns som det bästa vi gjort, det säger man ju alltid om den senaste skivan, men vi har fått mycket bra respons redan. Till exempel mail från andra band som gillar det vi gjort,

Igår berättade DD att ni nått över en miljon Myspaceklick, hur känns det?
- Det är så kul, men det var en liten chock först. Vi la ut låtarna innan skivan släppts, för att folk skulle kunna bekanta sig med dem innan turnén, det verkar uppskattat.

Hur har ni tänkt inför den nya skivan?
- Jag tror att vi försökt förädla vår musik. Vi strävar alltid efter den perfekta melodin, de perfekta harmonierna. Inspelningen har varit mycket avslappnad, vi arbetade lite som vi gjorde tidigare när vi var demoband. Tog allting steg för steg, tänkte inte så mycket på hur vi ville att det skulle bli i slutändan.
Vi spelade in säkert 100 låtar först, valde de 20 bästa och sedan tillslut de 12 som skulle få hamna på skivan. Det är en speciell process, och ofta tror jag att jag aldrig mer ska kunna skriva en enda låt till.

Känner du av den kreativa ångesten?
- Ja verkligen! Men det gör nog alla. Ibland kan man känna när harmonin flyter att det kommer bli en bra låt, och ibland kan någon som lyssnar på det man plinkar fram hajja till och säga att det lät bra.
Kommer ni slippa att bli jämförda med Mando Diao nu?
- Det är ju svårt att undvika jämförelser helt, bröder från Borlänge och allt, men vi hoppas det. Folk trodde ju att vi “hakade på” när Mando började slå igenom, men så var det ju inte alls.

Ni firar tio år, vad var planen när ni började?
- Jag hittade ett gammalt dagboksinlägg från tiden när jag, Victor (Norén) och vår kusin Per (Norén, som fortfarande sysslar med hiphop, reds. anm.) hade ett hiphopband. Där skrev jag att jag funderade på att starta ett popband också.
På sommaren då när jag varit på konfirmationsläger hade Kristian (Gidlund) och Victor börjat hänga, så då startade vi bandet. Och insåg att vi var mycket bättre på pop än på hiphop. Vi har alltid haft en seriös inställning. Gymnasiet blev lite halvhjärtat, efter studenten var man orolig att det aldrig skulle bli något av oss, men satsningen har lönat sig.
Vi fem är en perfekt konstellation, vi är alla kompisar från början och det är vår styrka.

Märker ni av någon avundsjuka?
- I början var det så, men sen blev folk stolta över oss, och tyckte att det var coolt att vi representerade Borlänge i Sverige, och världen. Vi är ett fritt band, med avslappnad inställning, och det har vi med oss från Borlänge. Vi behöver inte imponera på någon.

Märit Rönnols

Mer läsning

Annons