Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tafsande på Ludvikas krogar ledde till gripandena av de misstänkta våldtäktsmännen

Kvinnliga gäster klagade. Vakterna kastade ut dem. Till slut ledde gängets tafsande på kvinnor på Ludvikas krogar till att ett tiotal unga män kom att bli portade på flera ställen. Vilket är ett viktigt led i vad som nu lett till att överfallsvåldtäkten vid Fredsgatan nu ser ut att bli uppklarad.
LÄS ÄVEN: Två gripna för uppmärksammad överfallsvåldtäkt i Ludvika – DNA binder dem till brottet

Ingen av de kvinnor som utsatts för vad som rimligen bör kunna betraktas som sexuella ofredanden har anmält vad de utsatt för till polis. De har varit nöjda när vakter ingripit och kastat ut de närgångna männen. Problemet har dock varit så stort att enskilda krogar valt att neka enskilda individer tillträde. Det har flyttat problemen ut på gatan, men också gjort det möjligt för polisen att identifiera de nu gripna.

– Vi har känt till ett tiotal personer som portats på grund av sitt beteende. Som har tafsat och sexuellt ofredat tjejer, berättar Leif Nykvist.

Våldtäktsoffrets beskrivning av gärningsmännen kunde därför jämföras med utseendet på personerna i den här gruppen. Det räckte för beslut om den tvångsåtgärd som en så kallad topsning innebär.

– Vi vet också att den här gruppen killarna drev omkring i centrala Ludvika den här natten. Därför beslutade jag om topsning av ett antal av dem, säger Leif Nykvist.

Vilket alltså ledde till onsdagens anhållande.

När krogarna portade gängen fortsatte ofredanden av unga kvinnor utomhus. De har omringats av grupper av ynglingar som efter att ha tagit kontakt efter hand blivit närgångna, tagit på dem och slitit i deras kläder.

– Det är inga anmälningar gjorda, men det här beteendet är känt. Vakterna har sett det. Poliser har sett det, säger Leif Nykvist.

Det finns enstaka anmälningar av liknande fall. Ungefär så beskriver också våldtäktsoffret kontakten med gärningsmännen. De bad om en cigarett, följde sen efter - och överföll henne.

DNA-proverna som togs innebar att de som utsattes för dem fick en tankeställare.

– De har legat lågt sen dess. Topsningen gjorde nog att de drog öronen åt sig. Det är lika med dem som var gripna för gängvåldtäkten i augusti. De har legat lågt sen dess, säger Leif Nykvist.

För gängvåldtäkten i augusti dömdes en man till fem års fängelse för grov våldtäkt och fem kamrater till vardera tio månader för underlåtenhet att anmäla den. Domen är överklagad av samtliga dömda.