Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Talangen skrällde i Tour de Ski – nu berättar Oskar Svensson om sitt annorlunda träningsupplägg

I Tour de ski var han en av få ljusglimtar i det svenska herrmörkret.
Möt Oskar Svensson, en 20-årig falukille som flyttat från hemstaden till Östersund och är sin egen tränare.
– Det fungerar bra, det är ju svårt för någon annan att veta hur min kropp känns, säger han.

Annons

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

Tävling: Ladda ner den nya DT-appen och tävla om 10 biljetter till Mora IK-AIK

Inom svensk damskidåkning är återväxten god och bland framtidsnamnen har Malungstjejen Stina Nilsson redan etablerat sig i senioreliten.

Bakom henne väntar åkare som Sofia Henriksson, Jonna Sundling och Ebba Andersson på att ta samma steg, men på herrsidan ser det betydligt sämre ut.

Men ett lysande undantag är Oskar Svensson, Falun-Borlänge-åkaren, som skördade stora framgångar som junior med JVM-silvret i sprint 2014 som största merit.

LÄS ÄVEN: Oskar Svensson före Sundby

Den här säsongen är hans första som senior och i Tour de ski, som avslutades i söndags, fick han sitt genombrott på den stora scenen.

I Tourens slutställning blev det en 37:e plats för Svensson, men det var framför allt under den fjärde och femte etappen, i Oberstdorf, som han imponerade.

Först med en sjundeplats i sprinten och dagen efter med en 18:e plats i masstarten över 15 kilometer.

– Det var väldigt kul att jag klarade av att genomföra hela Touren utan att bli sjuk och jag har lärt mig väldigt mycket inför kommande år. Dessutom var det roligt att jag kunde vara med och utmana under några etapper.

Vilket av etapperna i Oberstdorf, sprinten eller masstarten, är du mest nöjd med?

– I sprinten visste jag att jag kunde göra ett bra resultat och vara med rätt högt upp, medan 18:e platsen i masstarten var mer överraskande, så det är väl kanske den jag är mest nöjd med. Tyvärr så startade jag långt bak i masstarten och det tog mycket kraft bara att ta sig fram genom fältet.

I somras tog Oskar Svensson studenten från skidgymnasiet i Mora och i höstas lämnade han Dalarna för Östersund.

– Jag valde mellan Falun och Östersund, men kände att det skulle vara skönt med lite miljöombyte.

LÄS ÄVEN: Oskar Svensson debuterar i Tour de Ski

Som förstaårssenior har Svensson tagit plats i det svenska utvecklingslaget och i den miljön har utvecklingen varit stor.

Fortfarande finns dock förstås mycket att förbättra och han väljer att göra det med sitt egna träningsupplägg.

Till skillnad från hans landslagskompisar så är Oskar Svensson sin egen tränare.

– Jag har lite hjälp från en del bollplank i min omgivning, bland annat Fredrik Uusitalo på Mittuniversitetet, annars så lägger jag upp min träning själv. Det fungerar bra, det är ju svårt för någon annan att veta hur min kropp känns och jag lyssnar mycket på hur kroppen känns.

Den här säsongen kommer Svensson att landa på omkring 700 träningstimmar, en bra bit efter de främsta.

– Men det gäller att öka träningsmängden successivt, det går inte att hoppa från 700 till 900 timmar på ett år, och det är viktigt att bibehålla kvalitén i träningen. För mig handlar det om att få till några år med riktigt bra träning. Snabbheten har jag, det gäller att jag orkar hela vägen också.

Svensson finns inte med i den svenska truppen till helgens världscuptävlingar i Planica och nu siktar han in sig på SM-veckan i Piteå i slutet av januari och världscupsprintarna i Drammen och Stockholm i februari.

– Sprintbanorna i Drammen och Stockholm, med mycket stakning, passar mig bra. Där hoppas jag göra bra resultat, säger Oskar Svensson.

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för iPhone eller i Google play om du har en telefon med Android

LÄS ÄVEN: Dubbla guld för Falun-Borlänge i Voukatti