Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tankar om vårt samhälle

Annons

Tankar om vårt samhälle och idén om en skola för alla

Vad innebär det att mötas, samtala och dela en gemenskap? Det talas om en skola för alla, alla ska med, inkludering, integrering, mångfald och mångkultur.

Vi, eller kan man säga att det är historien, har skapat en skola och ett samhälle som till stor del bygger på de människor som anpassar sig, är smidiga och följsamma.

Vi tror att vi skapar en skola för alla och ett inkluderande samhälle men vi skapar först en gemenskap med de som fogar sig och följer mallen och normen i en strävan efter en friktionsfri gemenskap, det vill säga utesluter övriga, de som faller utanför den i nuläget definierade normen.

Sedan ska vi politiskt korrekt arbeta på att innesluta de vi uteslutit. Vi börjar i helt fel ände.

Ska vi ha en gemenskap som innesluter måste vi stå ut med olikheter, friktioner, turbulens och ständig förändring. Den allomfattande diagnosen är: Olikhet som likhet.

Vi är olika, fungerar olika, tänker och tycker olika men i olikheten finns likheten - Vi är unika men ändå lika. När jag ser att du är olik mig börjar jag definiera mig.

Kan vi göra det utan att värdera i skalor av funktion och förmåga?

Kan vi mötas som individer i gemenskap.

Talet om människors lika värde innefattar att människor kan värderas och det som kan värderas lika bekräftar att det även kan värderas olika - Kan en människas värde mätas och i så fall i förhållande till vad.

Min önskan är att när jag möter dig sker det i öppenhet, att friktioner får uppstå i vår olikhet och att just det ger mening åt mötet.

Ulrika Dahlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare