Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänker inte flytta postlådan igen

81-årige Lennart Larsson står vid sin brevlåda och betraktar ännu en karavan med långtradare dundra förbi. Han är en av fastighetsägarna på Grängesbergsvägen, som drabbats av Postens utkörningsstopp.

Larsson är inflyttad stockholmare i Ludvika sedan 1963 och köpte hus på Grängesbergsvägen tio år senare. Här har han bott sedan dess.
– Jag förstår mycket väl att brevbärarna tycker det är farligt att köra ut post på Grängesbergsvägen. Men jag vänder mig emot hur man riskklassat min fastighet. Man har tydligen skrivit att man måste köra in och sedan backa ut i vägen för att lämna post hos mig. Så är det inte alls.

Lennart Larsson tar oss med ut till den hårt trafikerade vägen för att visa vad han menar.
– 1976 eller om det var 1977 fick jag besök av fackliga representanter från Posten som hade synpunkter på min infart. De ville ha brevlådan flyttad. På den tiden hade jag en smal infart så jag kostade med egna pengar på en breddning och placerade lådan där Posten ville.
Dessutom hängde grannen sin låda på samma stolpe för att underlätta för utkörarna.

Sedan dess har postbilen kunnat svänga in, lämna försändelserna i Larssons och grannens lådor och sedan svänga ut igen.
– Det måste ha blivit fel när Posten gjorde sin riskanalys hos mig.
Men efter att ha kontaktat Lars Lindbäck, utvecklingschef inom Postens Uppsala-region, dit Ludvika hör, fick Larsson ett nytt besked på onsdagen.
– Han ville att jag skulle flytta in brevlådan en halvmeter så skulle jag få godkänt. Men det är inte mitt problem. Jag satte lådan där Posten ville en gång i tiden.
På den punkten är 81-åringen bestämd.

– Jag får väl fortsätta hämta min post en gång i veckan inne i Ludvika, tillägger han.
Av 28 de fastigheter som ligger efter Grängesbergsvägen fick bara nio godkänt när företagsledning och personal vid Posten i Ludvika riskanalyserade.
Till tidningen säger Lars Lindbäck att de som fick godkänt kommer att få sin post utkörd igen från och med måndag.
För övriga är läget ovisst.

Att samla flera brevlådor på ett eller två lämpliga ställen efter Grängesbergsvägen är en möjlighet.
– Men det verkar de boende inte vara så intresserade av, säger Postens Lars Lindbäck.
Det förstår också Lennart Larsson:
– Det är alldeles för farligt att gå efter vägen, speciellt vintertid. Möts två långtradare är det bara att slänga sig i diket.
Återstår då att fortsätta hämta posten inne på Postens expedition i Ludvika.

För Lennart Larsson finns det en lösning på problemet, nämligen att lägga igen det dike som löper efter Grängesbergsvägen och på så vis skapa en avkörningsramp för postbilarna.

Torbjörn Svensson/DT