Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tankeväckande konst av Jarosz Laszlo

Aleksandra Jarosz Laszlo spänner bågen rejält i sin soloutställning i Rättviks konsthall. Hon korsar myter och ideal med varandra samt leker med vår tysta kunskap. Det är oavbrutet tankeväckande.

Rubriken för Aleksandra Jarosz Laszlos utställning lyder "The Tacit Dimension". Det betyder ungefär det underförstådda, stillatigande, tystlåtna och fåordiga. Konstnären tar spjärn mot hemmet, familje- och kvinnolivet.

Det är här som Aleksandra Jarosz Laszlo hittar en förvärvd tyst kunskap, hushållssysslorna har varit kvinnans lott i livet även om 1970-talets feministiska revolution blev startskottet för en mer jämställd tillvaro mellan könen.

Konstnären sätter strålkastarljuset på kulturarv och traditioner. Carl Larssons idealiserande motiv i hemmiljö gjorde honom världskänd.

Aleksandra Jarosz Laslzos motiv skildrar också scener ur olika hemmiljöer. Men de är inte idylliska utan bygger i stället mer på myten om det perfekta livet.

Jag får en stark känsla av att vi beskådar människor som på ytan har det ganska bra. De bor i hem med panoramafönster och vindsvåning. Inredningen är sparsmakad och stram. Under ytan finns något annat som skaver och gör ont.

Det är tydliga men samtidigt gåtfulla bilder. Figurerna påminner om spökliknande gestalter, något frånvända. Tolkningarna står vidöppna. Aleksandra Jarosz Laszlo bjuder in besökarna till tre olika workshop under utställningsperioden.

Hon vill ha in ditt favoritrecept, vilka ord som skall stanna kvar i minnet hos de sörjande när du lämnat livet bakom dig. Laszlo vill även veta om det finns en folksaga, en sång eller myt om den plats som du kommer ifrån.

Det är en djupt tänkvärd utställning som kräver öppna sinnen och engagemang hos besökaren. Gott så.