Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Täpp Lars ger ut sagobok om tomteflyktingar

Mångsysslaren Täpp Lars Arnesson är en man som är full av berättelser.

En flitig författare som snart ger ut sin tredje sagobok, Välkommen hem – en julsaga. Boken handlar om två tomtefamiljer som är på flykt från ett land långt borta, varav den ena är en regnbågsfamilj.

När Dala-Demokraten besöker Täpp Lars i sin skinnverkstad i Romarheden lindar han killingskinn runt stjärnor som han ska sälja på en julmarknad i Stockholm. Under lindandets gång berättar han om bokens tillkomst som inte är vilken sagobok som helst. Den ena familjen är en regnbågsfamilj med två pappor och en son. Den andra är en traditionell familj med tre barn.

– För mig var den skriven som en mysig och varm julsaga. Sen råkade det bli en hel del allvar, säger Täpp Lars Arnesson.

Idén till boken kom när Täpp Lars gick till ladugården en kväll, då hade grannen lagt dit en timmervälta.

– Jag tyckte mig se några tomtar som hade flyttat in där. Jag började undra var dom kom ifrån. När jag sen satte mig för att mjölka, det var då jag kom på vad jag skulle skriva om.

Han tror på historier om tomtar och troll, han tror på folks upplevelser om tomtar och troll men inte som fysiska varelser. Somrarna tillbringar han i Arvselens fäbod med sina kor, getter och höns och andra levande väsen.

– Jag har sett, hört och känt tomtar och troll i Arvselen.

Att det blev en regnbågsfamilj som Täpp Lars valde att berätta om var inte planerat.

– Det bara blev så, många måste fly på grund av sin homosexualitet. Flyktingar engagerar mig, jag är intresserad av hur vi bemöter varandra oavsett vilka vi är.

Täpp Lars hoppas förstås att vuxna ska läsa sagan för barn, men att den ska vara lika intressant för vuxna.

– Jag vill att den ska bli en öppning för vuxna att prata värderingar om hur vi bemöter varandra i samhället.

Illustrationerna är gjorda av tecknaren Joakim Depui. Boksläppet sker på Skansen i Stockholm den 26 november. Malungsborna får hålla sig en vecka tills boken släpps i och med ett glöggmingel den 2 december.