Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tappade bort usb-minne med sekretessbelagda uppgifter

LSS-boendet Bohemmet i Falun har tappat bort ett usb-minne innehållandes sekretessbelagda journalanteckningar från boendets ungdomar.
Nu har verksamheten Lex Sarah-anmält sig själva.

Annons

Det var under ett personalmöte den 23 september som Bohemmet upptäckte att usb-minnet var försvunnet. På det portabla minnet låg ungdomarnas så kallade månadssammanfattningar, sammanfattningar av deras journalanteckningar.

Informationen är sekretessbelagd och Socialförvaltningen ser allvarligt på det inträffade.
– Det är självklart att det inte är bra att det händer, säger Marie Pettersson, sektionschef för LSS-sektionen på Socialförvaltningen.
Hon förklarar att verksamheterna egentligen inte ska använda usb-minnen över huvud taget till journalanteckningar. Men på grund av strul med det nya datasystemet Treserva har Bohemmet gjort det ändå.
– Systemet infördes i oktober förra året och alla ute på enheterna ska kunna skriva i det direkt. Men vi har inte fått det fungerat till fullo.

Ingen i personalen vet när eller hur usb-minnet har kunnat försvinna. Nu har LSS-boendet Lex Sarah-anmält det inträffade som nu utreds av Socialförvaltningen. Ungdomarna på boendet eller anhöriga har dock inte informerats om de försvunna anteckningarna, enligt anmälan.
Personalen på Bohemmet vill inte kommentera händelsen.

Emy Krüger
emy.kruger@daladem.se