Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tårtor mot mobbning

Tårtbakning mot mobbning och för stärkt gemenskap.
Det är ett av Mockfjärdsskolans recept för en bra lärmiljö.
– Vi har en bra skola med bra kamratskap, betygsätter Zimon Nyman, 14 år.

Bra kan alltid bli bättre.
Det var Mockfjärdsskolans elevers och personals grundinställning inför och under en temadag om sammanhållning.
Syftet med dagen var att stärka kamratskapet både inom och mellan klasserna och därmed också över åldersgränserna.

Utöver högstadiets elever deltog också eleverna i IM Språk, totalt ungefär 160 elever.
Grupper, bestående av elever från alla klasser, fick under en förmiddag lösa ett antal uppgifter, både teoretiska och praktiska.
Eleverna fick bland annat baka och dekorera en tårta, en uppgift de tog sig an med stor aptit.
Ett annat inslag var jullekar och -dans i Sporthallen.

– Det är bra stämning i skolan och vad vi vet förekommer det inte någon mobbing, berättar Cecilia Oksanen, 14 år, och Elias Lehtola, 13 år.
Annika Nyrén Nylund, lärare vid skolan, slår fast att gott kamratskap, god stämning och trygghet utgör viktiga grunder för en bra lärmiljö. Hon konstaterar också att elevernas olika ursprung – på skolan går ett antal flyktingungdomar – gör det extra viktigt att genom olika aktiviteter stärka samhörigheten och få alla att trivas.

– Eleverna samarbetar bra och tar hand om varandra, berömmer hemkunskapslärare Lisa Nord, som under några ”tårtlektioner” hade upp till 33 elever i ”sin” hemkunskapslokal.
– Men det var inga problem eftersom de är målmedvetna, fortsätter hon och tillägger skrattande att det avslutande tårtkalaset var temadagens final – eller festliga mål.
Tårtorna ställdes ut i kaféterian innan dagen avslutades med ett tårtkalas – och inte ens när det handlade om att skära upp och välja bit uppstod någon oenighet.

Kent Olsson/DT