Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tät och laddad teaterdebut i Sundborn

Sundborns Teater och Jon Karlsson. Lägg de båda namnen på minnet. Premiären av pjäsen "Hjärnornas kamp" i fredagskväll bådar mycket gott för framtiden.

Annons

Pjäsen är en fri tolkning av August Strindbergs Paria, en enaktare, skriven i slutet av 1880-talet. Den bygger i sin tur på en novell av Ola Hansson. Pjäsen är ett kort och intensivt kammardrama på knappt en timme, en av många starka naturalistiska sorgespel av August Strindberg. I samma "familj" återfinns Fröken Julie, Fordringsägare och Fadren. Naturalismen dök upp inom litteraturen senare delen av 1800-talet, ett slags radikal form av realism som stod under stark påverkan av den tidens naturvetenskapliga teorier och idéer.

Paria har två karaktärer. Herr X och Herr Y. X är arkeolog och har gjort stora fynd ute i terrängen. Y är en svenskamerikansk vetenskapsman som reser i flugor, det vill säga han samlar på insekter. Båda bär på hemligheter i det förflutna. Herr X har i sin ungdom begått ett dråp utan att bli upptäckt. Herr Y har förfalskat en växel utan att straffas. Under pjäsens gång kommer detta fram i den allt hetare och tätare dialogen.

Här ställs moraliska frågeställningar. Vilken är den mest raffinerade av de tvä männen? Har Herr X och Herr Y egentligen moraliskt sonat sina illgärningar under de år som gått? Vem bär den största synden, skammen och skulden? Vem bör sona sitt brott och skaka galler? Kan man via utseende och olika själsliga tillkortakommanden se vem som är född till brottsling? Nietsches övermänniskoideal vilar tungt över pjäsen.

Vad kan detta drama säga oss i dag? Den handlar om förakt för svaghet, att hålla masken utåt, att män skall vara hårda som granit, där människor också förvandlas til konkurrenter på en marknad och slutligen till fiender. Det gäller att inte tappa garden eller blotta sig. Då hugger den andre direkt som en kobra.

I Jon Karlssons uppsättning tar han fasta på det sistnämnda och förvandlar dialogen till en boxningsmatch i flera ronder. Här finns en speakerröst, starka ljud- och ljuseffekter. Pjäsens anslag sker till James Browns klassiska låt "It`s a mans world".

Det är verkligen en hjärnornas och själarnas kamp som utspelas i den gamla tvättstugan i Sundborn som byggts om till teaterlada för en publik på cirka 60 personer.

Jon Karlsson har gjort en del bearbetningar i texten. Han ansvarar för regin och spelar själv Herr X. Jon Karlsson gestaltar skickligt en mycket självgod man som gör tvärsäkra uttalanden och kategoriseringar av andra människor. Han tycks kunna genomskåda varje människas karaktär och svagheter.

Herr Y spelas av Mattias Åhlén. Även han gör en mycket trovärdig gestaltning av en person som till en början är mycket underdånig sin kombattant.

Pjäsen utspelar sig på ett hotellrum i Sundborn. Scenografin för oss tillbaka till 1950- och 60-talet. De två männen börjar samtalet artigt och något avvaktande, men efter hand blir dialogen allt hetsigare.

Både Jon Karlsson och Mattias Åhlén tar verkligen vara på dialogens starka dynamik. Spelet böljar fram och tillbaka. Här finns inga transportsträckor alls. Herr X och Herr Y turas om att ha övertaget. Jon Karlsson och Mattias Åhlén utnyttjar teaterladan till fullo och hamnar plötsligt till och med utanför byggnaden. Uppsättningen innehåller även en del komiska inslag vilket förvandlar dramat till en svart fars. Sammantaget är "Hjärnornas kamp" en mycket lyckad teaterföreställning även om det fanns en del små skavanker under premiärkvällen.

Jon Karlsson har stora visioner och hoppas kunna göra Sundborns Teater till en lika vital och stark teater som Västanå Teater i Värmland. Jon Karlsson, som lämnat Dramaten och Stockholm, och återvänt till Dalarna är hur som helst en rejäl kreativ injektion i kulturlivet i Dalarna. I höst kommer han att ses i en pjäs på Dalateaterns scen som är baserad på höjdhopparen Patrik Sjöbergs självbiografi.

LÄS OCKSÅ:

Ny sommarteater flyttar in i Sundborns tvättstuga

LÄS MER KULTUR