Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tätt mellan vapnen

Dalfolket hör till de som har mest vapen i hela Sverige.
Bara i tre andra län, även det glesbygdslän, är andelen vapen procentuellt sett högre.

Allra tätast mellan bössor och pistoler är det i Jämtland, medan det är glesast i Stockholm.
Siffrorna har sammanställts av nyhetsbyrån Siren och bygger upp uppgifter från Rikspolisstyrelsen respektive Statistiska Centralbyrån, SCB.
De sistnämnda avser befolkningssiffrorna vid senaste årsskiftet.
Vapenlicenserna avser januari i år.
Sammanlagt finns det närmare 600 000 vapeninnehavare runt om i landet.
I faktiska tal finns, förstås de flesta i kungliga huvudstaden, men om antalet vapen, som uppgår till drygt 1 955 000, sätts i relation till invånarna i respektive län ser siffrorna annorlunda ut.
Då ligger Jämtland i topp, följt av Norrbotten, Västerbotten och Dalarna. Ungefär var tionde mas eller kulla licens på ett eller flera vapen.

Här i länet fanns, enligt Sirens sammanställning, nästan 30 000 innehavare med sammanlagt närmare 106 000 lagliga vapen. Det är en tämligen hög siffra jämfört med i resten av landet. Endast i sex andra län finns det fler vapen, allra flest i Västra Götalands län.
Siffrorna avser alltså de som lagligen innehar vapen.  Hur många som beräknas ha ett illegalt vapen framgår inte. Det antalet hoppas polisen sjunker en aning under de närmaste tre månaderna.

Från och med i morgon fredag, den 1 mars och fram till och med maj månads utgång, genomförs den tredje vapenamnestin i Sverige.
Då kan de som har illegala vapen lämna in de utan att riskera att straffas.