Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telefoniförsäljare mer aggressiva

Aggressiva försäljningsmetoder som drabbar äldre. Ärenden som tar allt längre tid. Konsumentrådgivningen möter nya typer av problem som drabbar konsumenter.

– Det här skulle jag vilja gå ut och missionera om, att man ska passa sig och inte prata med vem som helst på telefon, säger Lisbeth Ander.

Gagnefs kommun delar på Konsumentjuridiska rådgivningen tillsammans med Säter och Hedemora kommun. Efter årsskiftet gjorde Lisbeth Ander en sammanställning av vad som är de vanligaste ärendena och om hur verksamheten har sett ut.

DD skrev igår om Gunnar Andersson i Mockfjärd som hade blivit uppringda av en person som ville att han skulle ge pengar till något obskyrt projekt. Just problemen som kommer via telefonförsäljning har ökat kraftigt.
Den konsumentjuridiska rådgivningen agerar inte ombud för någon part men alla kommuninvånare kan vända sig dit för information kring vad lagen säger.

I sammanställningen skriver Lisbeth Ander att de som råkar mest illa ut för aggressiva telefoniförsäljare är äldre personer som kanske äger lite skogsmark och därför har ett organisationsnummer. Vilket inte alltid innebär att personen är en enskild näringsidkare.

Skillnaden är viktig för att en privat konsument har 14 dagars ångerrätt ifrån det att skriftlig bekräftelse på ett avtal som har kommit. Medan en egen företagare inte har det på ett företagsabonnemang.
– Det är oftast pensionärer som har några träd i skogen. Då ”bestämmer” sig telefonförsäljaren att det rör sig om en enskild näringsidkare och lurar på dem ett företagsabonnemang. Det uppfattar oftast inte konsumenterna att det handlar om ett sådant. I deras tankevärld finns inte att de är företagare, säger Lisbeth Ander.
Lisbeth Ander har lyckats hjälpa många berättar hon genom att skriva en massa brev.
– Man får förklara för den som ringt upp att man kan äga lite träd utan att vara näringsidkare.

Vid de fall då en person har tackat ja till något som de inte vill ha så uppmanar Lisbeth Ander att de ska kontakta henne.
– Det är ett problem. Att vi inte syns tillräckligt. De flesta som ringer har hört om någon annan som har ringt och fått hjälp.

Vidare ska en person i en sådan situation skicka ett brev till företaget att de tackar nej. Lisbeth Ander råder konsumenterna att skicka ett rekommenderat brev.
– Det kostar en slant men då får man ett kvitto på att det har levererats. Om man ringer och vill säga upp något är det lätt för försäljaren att säga att den inte har blivit uppringd, säger Lisbeth Ander.
Vad tycker du att man ska göra för att lösa de här problemen?
– Jag tycker att man ska gå tillbaka till hur det var förr i tiden. Då fick man ett papper hem som man fick skriva under. Det blir ju bökigare för de seriösa företagen men för konsumenternas skulle vore det bra att det blev krav på namnunderskrifter, säger Lisbeth Ander.

Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se

Kontakter med rådgivaren

Under 2012 togs 231 kontakter med Konsumentjuridiska rådgivaren av invånare i Gagnef. Att jämföra med 2011 då det var 302 kontakter. Störst med över en fjärdedel var varor inom post, TV, telefoni, internet. Därefter följer konsumtionsvaror och tredje störst var konsumtionstjänster.