Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Temadagar, upplevelser och kanske ett och annat gästspelande djur

Nästa år fyller Orsa Björnpark 25 år och firandet börjar redan i januari. Bland annat blir det temadagar för varje rovdjursart i parken under året och mer information och upplevelser i parken.
- Vi måste gå mot att vara mer av en totalupplevelse och inte ”bara” djur, säger Torbjörn Wallin, vd för Orsa Grönklitt som äger björnparken.

Orsa Björnpark har verkligen vuxit. Vid starten handlade det om investeringar för drygt sju miljoner kronor, varav bolaget fick hälften i bidrag. De senaste fyra åren har det gjorts investeringar för 120 miljoner kronor i parken. Sedan 2004 har omsättningen ökat från tre till 22 miljoner kronor. Under samma tid har antalet besökare mer än tredubblats, till 150000 personer, och allt fler är utländska turister. I år var fler av Grönklitts boendegäster från Nederländerna än från Sverige.
- Målet är 230000 besökare år 2014, säger Torbjörn Wallin.
Orsa Björnpark har vuxit inte bara ytmässigt utan också - kanske framför allt - innehållsmässigt.
- Så sent som 2005 var detta en park för skandinaviska rovdjur. Men i takt med att fler och fler ser skandinaviska rovdjur i naturen, kändes det viktigt att bredda oss och få in fler spännande, utländska arter, säger Torbjörn Wallin och syftar på exempelvis amurtiger, persisk leopard, kamtjatkabjörn och isbjörn.
- Vi kommer att fortsätta att inkludera flera arter med fokus på stora rovdjur, i första hand sådana som bor på norra halvklotet. Men vi kan också tänka oss gästspel med arter som normalt inte finns på våra breddgrader. När vi gör det, kommer gästspelet att vara starkt kopplat till information, forskning och olika bevarandeprojekt.
Så är det redan i dag för de djurarter som finns representerade i björnparken. De beskrivs som ambassadörer för sin art, vars uppgift är att väcka folks intresse för dem och förhoppningsvis deras vilja att stödja arbetet för att arten inte ska utrotas utan kunna leva vidare även i vilt tillstånd. Ledningen för björnparken beslöt i fredags att dra igång en flerårig satsning på informationen i parken.
- Vi ska tematisera och fräscha upp framför allt de äldre delarna av parken,säger djurparkschef Pernilla Thalin.
Det ska också bli möjligt för besökarna att komma närmare djuren, exempelvis genom att dammar flyttas närmare en glasruta.
Under jubileumsåret kommer det att ordnas temadagar för varje djurart i parken. Redan den 2 januari är det dags för leoparden och den 5-6 januari är det tigertema. I maj blir det en fotoutställning med bilder ur jubileumsboken. Den som vill kan också vara med och tävla med egna bilder på parkens djur.


JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
023-476 82
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se