Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Termos för 5 500 kubikmeter

Den kommer att bli ljusblå, få en gråfärgad topp och förses med en etikett i gult.
För varje vecka växer den blivande jättetermosen med i genomsnitt två meter.

Det kommunägda energibolaget Seabs nya ackumulatortank kommer att minska oljeberoendet i fjärrvärmenätet ytterligare eftersom mer varmvatten kan lagras.
Anders Norman och Jörgen Mellström från företaget Avesta värmeproduktion håller på att svetsa igen ännu en fog.
– Vi är bara två företag i Sverige som gör den här typen av jobb så vi har varit både i Skåne och Norrland, upplyser Mellström.

Genom att använda domkrafter går det att bygga tanken underifrån. När en sektion svetsats fast lyfts konstruktionen så mycket att det finns plats för nya plåtar. Och så fortsätter det...
För att stå emot tyngden ovanifrån används allt tjockare stålplåt ju längre ned man kommer i konstruktionen.
Seabs fjärrvärmechef är nöjd så här långt och rapporterar att bygget gått bra även om det är några månader försenat.
– Vi räknar med att det ska vara klart i mars eller april, uppger Lars Engberg.
Den byggs intill den ackumulatortank, som varit i bruk sedan 1991. Höjden – 36 meter – blir den samma men omkretsen betydligt större.
– Vi kanske ska kalla dom Helan och Halvan, säger Lars Engberg med ett finurligt leende.

Som tidningen tidigare rapporterat kommer den nya tanken, som ska rymma 5 500 kubikmeter vatten, att få en design som påminner om en klassisk termos. Idén kläcktes av stadsarkitekten, Sanna Broman.
Den får en etikett med texten Kokhett.
Tankarna står på Ovakos område och här har Seab också sin värmecentral.
Båda parter har vinning av att utvinna värme ur Ovakos strålproduktion. Seab kan få billig energi till sitt fjärrvärmenät och stålföretaget får tillbaka värme för uppvärmning och till processer.
– Man kan säga att vi förädlar Ovakos spillvärme, konstaterar Engberg.

När inte spillvärmen räcker till finns en stor panna för träpellets att tillgå. Även en äldre el-panna kan vie behov kopplas in.
– Men vissa perioder måste vi använda olja, det kommer vi inte ifrån. Den kostar stora pengar och inte bra för miljön. Tyvärr är olja som utvinns ur till exempel raps fortfarande för dyr.
Seab har för närvarande 290 fjärrvärmekunder. Här finns förstås de flesta kommunala fastigheter och flerfamiljshus men också många villor.
Beroende på hur kallt eller varmt det är ute håller det hetvatten som pumpas ut i fjärrvärmenätet mellan 70 och 110 grader.
– Att vattnet inte kokar vid 100 grader beror på att det ligger under tryck, förklarar Lars Engberg.

Torbjörn Svensson/DT