Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Textil i rullning på Vägmuseet


Textil i rullning
– textilhantverkets väg från ax till limpa
Sveriges vägmuseum, Pylonen Borlänge
2/3-30/9

Den som till äventyrs tvekar om infrastrukturens betydelse för utvecklandet av en modern nation bör genast söka upp Vägmuseet på Trafikverket i Borlänge. Sveriges väg från fattigt land till en modern välfärdsstat skedde bland annat med hjälp av många och långa transporter. I den nya tillfälliga utställningen Textil i rullning sker ett fruktbart möte mellan den hårda plåten, mullrande motorer och den mjuka textilen som varit en del av motorfordonens inredning.
Bakgrunden till utställningen är en liten historia i sig. I utställningen medverkar nämligen Helena Hernmarck, världsberömd textilkonstnär med mångårig verksamhet i USA. Häromåret utsågs hon till ambassadör för Dalarna. Hon har hos Sätergläntan sedan 2004 undervisat i sin speciella vävteknik. En av eleverna arbetar till vardags som trafikinspektör. Plötsligt kläcktes idén om en utställning med vävnader på temat fordon. Det blir många olika varianter som alla på något sätt knyter an till olika fordon, vägar och trafik. Totalt rör det sig om 20 olika vävnader.
Helena Hernmarck kom redan i tonåren i kontakt med Alice Lunds ateljé, en kontakt som kom att betyda mycket för Hernmarcks inspiration och framtida utveckling. Alice Lund kan kort och gott beskrivas som en lyrisk funktionalist. Hon utgick från användandet av naturliga material och att utnyttja handvävningens möjligheter. Textiliernas uttryck överensstämde ofta i den miljön som den var anpassad för. Det gällde såväl bilplädar, klädsel i Volvo 140-serien, flygplan som passagerarfärjor.
Sedan mitten av 1970-talet samarbetar Helena Hernmarck med Alice Lund Textilier AB i Borlänge. Hon använder också ofta garner som färgats på Wålstedts Textilverkstad i Dala-Floda. Båda dessa företag finns också representerade i denna utställning på Sveriges Vägmuseum.
Det är en lång färd som familjen Wålstedt har gjort från det mödosamma arbetet på fäbodvallen med lantrasfåren och deras särpräglade fina ull till situationen som den är i dag. I takt med Helena Hernmarcks ökade popularitet utomlands har ullen från Wålstedts plötsligt blivit en het exportvara i form av textila konstverk. Samma situation gäller för Alice Lunds Textilier som gör Helena Hernmarcks vävnader. Hon är företagets främsta samarbetspartner sedan tio år tillbaka i tiden. Företaget har genom årens lopp gjort på uppdrag även andra textila utsmyckningar i såväl privat som offentlig miljö. Här finns verk av bland annat Jordi Arkö, Gösta Backlund, Olle Nyman, Sofia Widén och Nils G Stenqvist.
Dalarnas Museum har lånat ut den stora textila vävnaden Mossklyftan som annars hänger ute i museets entré. Museet bistår även med andra föremål i utställningen, bland annat en gammal kyrksläde. Helena Hernmarck passar även på att visa några andra stora textilier. Hon visar upp både helhet och pusselbitar, från fotorealism till impressionism. När Textil i rullning invigdes häromdagen noterades en något annorlunda könsfördelning i publiken. För första gången dominerade kvinnorna.

ULF LUNDÉN