Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thailand är ett land och inte ett semestermål

LEDARE - Göran Greider
Tiotusentals thailändare är ute på gatorna i Bangkok och kräver att premiärministern Yingluck Shinawatra ska avgå. Det är, som så många gånger förut, så kallade gulskjortor som bekämpar den folkvalda regeringen – och så kallade rödskjortor som försvarar den.

Men bevakningen av denna konflikt har i många år ofta varit ganska egendomlig och det är inte alltid det framgått att det finns en central dimension i konflikten som handlar om social rättvisa.

Det fascinerar mig djupt att ett av de länder som svenskar besöker allra oftast framstår som en totalt okänd kontinent när det gäller det politiska livet. Man kan möta människor som varit ett dussin gånger i Thailand men som ändå inte fattar ett jota av vad konflikten handlar om, vilket skrämmer mig.
Den sittande thailändska regeringen har alltså verkligen försökt genomföra reformer för landets fattiga. Bland annat bättre sjukvård och högre minimilöner. Samma politik fördes av den nu sittande kvinnliga premiärministerns bror Thaksin Shinawatra, innan han avsattes i en militärkupp.

Denna hyggligt progressiva reformpolitik har självklart attraherat bönder och sluminnevånare – men gulskjortorna ogillar den. Dessa representerar helt enkelt de gamla eliterna – militären och de kungatrogna – och den nya medelklassen i landet och de gillar inte tanken på social utjämning. Det är kärnan i denna politiska konflikt, även om syskonen Taksin i sig knappast är några änglar och bara det faktum att två syskon tycks ha hand om ett parti naturligtvis är störande. Men partiets ganska folkliga politik har vunnit överlägset i valen flera gånger och de som vill stoppa det är inga demokratiska krafter.

Framtiden står på spel i ett svenskt semesterparadis.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se