Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Theresa May tar över styret

Theresa May tar över styret av Storbritannien, som premiärminister. Det gjorde hon på onsdagens kväll. Hennes företrädare David Camerons drygt sex år som premiärminister är nu slut.

Annons

Theresa May, som är ny brittisk premiärminister, är partikamrat med den nu avgångne David Cameron och har varit minister i hans regering i sex år. Partiet är de konservativa, ofta kallat Tory.

I valet i maj i fjol fick Tory 37 procent av rösterna. Det är mindre än de 38 procent som S och MP i Sverige fick i senaste valet. Men medan den rödgröna svenska regeringen beskrivs som svag är den brittiska Toryregeringen stark. Det beror på valsystemet, så kallat majoritetsval i enpersonsvalkretsar.

I Storbritannien gav 37 procent av rösterna i valet 2015 en majoritet av platserna i parlamentet, 331 av 650. Den brittiska regeringen har egen majoritet. Den består dessutom bara av ett parti, Tory.

I Storbritannien kan regeringen få igenom sin politik och i den meningen vara stark. Förra mandatperioden, Camerons fem första regeringsår, var det dock en koalitionsregering som hade majoritet i parlamentet, med Tory som stora regeringspartiet och Liberaldemokraterna som det mindre. Den tog vid efter 13 års styre av socialdemokratiska Labour.

Labourregeringen, tio år lett av Tony Blair och tre år av Gordon Brown, hade fört en mittenpolitik. De föregående 18 årens högerstyre sedan 1979, med ökade sociala och ekonomiska klyftor, hejdades under de 13 Labouråren. Men klyftorna bestod om än med mindre förbättringar i den offentliga välfärden.

När Cameron blev premiärminister 2010 ökade klyftorna igen, även om Cameron sa sig vilja ha en annan utveckling där fler i arbete skulle ge färre fattiga. Men bidrag till fattiga, som redan var nedskurna, skars ned än mer. Mängden fattiga ökade.

Att Liberaldemokraterna var med och regerade till 2015 gjorde att de konservativa inte kunde föra sin politik fullt ut. Hade Tory kunnat det hade antagligen de ekonomiska, sociala och klassmässiga klyftorna ökat än mer.

Att Camerons Tory vann valet 2015 trots stora skillnader i ekonomiska och sociala villkor hade flera orsaker. Många av de som har det dåligt ställt röstar inte och många av dem bor i valkretsar där Labour redan har mandatet så deras röster gör inte att Toryledamöter förlorar sina mandat.

I de delar av landet där Tory har sina ledamöter har det ofta gått bra ekonomiskt för Torypartiets väljare så de omväljer sin parlamentariker. Det högernationalistiska, främlingsfientliga partiet Ukip kom på många håll, exempelvis i nordöstra England, vinna väljare från Labour, vilket gjorde att Torykandidaten vann i de valkretsarna.

Ukip fick för övrigt 12,6 procent av rösterna, men fick bara en ledamot i parlamentet av 650. Tory har alltså gynnats av att oppositionen varit splittrad på flera partier.

Nu har Theresa May tagit över som regeringschef. Även om brexit och förhandlingar med EU står överst på dagordningen kommer ekonomisk och social politik att vara viktiga, som alltid.

Redan har finansministern funderat över att sänka en redan låg bolagsskatt till en ännu lägre nivå. Det skulle ge än färre statsintäkter till offentlig välfärd.

Det mesta talar för att den nya, kvinnliga, premiärministern May kommer att föra samma högerpolitik som Cameron.