Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tid avgörande vid nedskärningar

De tidiga insatserna är mycket viktiga, säger Alexis Rydell som under tre år forskat runt omstrukturering och nedskärningar.

Han har tittat på hur man kan mildra följderna och studerat hur olika faktorer påverkar anställdas övergång till ny sysselsättning på den lokala arbetsmarknaden.

I sin forskning har Rydell utgått från utvecklingen runt två regionala företag, Scania i Falun och Jofa i Malung.
– Vår forskning har visat att det är väldigt viktigt att ta tillvara på tiden för att skapa goda utfall. Att aktivt hjälpa de anställda till omskolning och nya jobb, att använda tiden optimalt. Som jag uppfattat det har man en del tid kvar tills omstruktureringen ska börja ske och då bör man så snart som möjligt titta på vilka olika insatser som kan bli aktuella. I samverkan med kommunen kan företag och fack också identifiera vilka framtida behov av arbetskraft regionen kommer att ha.
Redan nu vet man att det kommer att uppstå arbetskraftsbrist inom vissa områden i regionen.

– Det är viktigt att man försöker identifiera dem och matcha behoven, säger Alexis Rydell.
– Företaget kan ju aktivt ta ansvar att hjälpa till - när det gäller Scania var företaget väldigt aktivt och det blev goda utfall - många hittade nya jobb.
Stora Enso har erfarenhet för att möta situationen, tror Rydell som nu skriver på sin avhandling. Inom ett år ska han doktorera i ämnet som han nu ägnat tre år av forskning.
Under den här perioden har han sett många varsel och flera nedläggningar.

– Det är ett väldigt intressant och mycket viktigt område, eftersom nedskärningar får stora konsekvenser för anställda och för bruksorten.
Utmaningen har varit att finna strategier för att förbättra möjligheterna, säger han.

Styrkan på den lokala arbetsmarknaden spelar givetvis roll för förutsättningarna och för Borlänge/Falu-regionen ser framtiden ändå ljusare ut än för en liten ort, där mycket kretsar runt ett företag.
– Här finns ju även andra enheter med produktionsjobb, konstaterar Alexis Rydell och framhåller än en gång vikten av att använda tiden till aktiva åtgärder för dem som drabbas.

Lena Relte