Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiden läker inte alla sår

Hur påverkas du av de val din farmors mor en gång gjorde? Den frågan ställer Rasmus Lindberg i sin pjäs ”Barn och deras barn”.

Tre levnadsöden från lika många tidsepoker flätas samman på scen på ett minst sagt finurligt sätt. Dialogen går bokstavligt talat genom tidsrymden när vi i publiken, med sex skådespelare på scenen, får följa tre par och deras vistelse i familjehuset parallellt med varandra.

I början var det lite svårt att hänga med i samtalen då paret från 1913 svarar på de frågor som ställs av paret år 1968 samtidigt som de talar inbördes. Men örat lär sig snabbt att hänga med i det minst sagt ovanliga teatergreppet.

Berättelsen är gripande och man lider med karaktärerna när missförstånden växer och man inser att alla ville så väl men det blev så fel. Det visar sig att vissa beteenden ligger hårt rotat i släktsjälen och att tiden inte läker alla sår.

Jag imponeras över hur dialogen är skriven. Att få två skådespelare att kommunicera med varandra och med fyra andra i helt oberoende berättelser samtidigt är inget annat än genialiskt. Men det är långt ifrån bara ett dialogdrama.

Skådespelarna tar hela scenen i anspråk. De dansar och springer och kastar saker. Ibland oroas jag att de ska krocka eller träffa varandra. De lyckas göra sina karaktärer levande och framträdande.

Rasmus Lindberg har lyckas ta sitt teaterskapande till nya höjder och visar sin skicklighet i samtidigheter och överlappningar på ett imponerande sätt. Pjäsen är dessutom lätt att förstå och relatera till.

Annars brukar komplicerade parallella handlingar vara svåra att sätta sig in i och oftast kännas krystade. Men ”Barn och deras barn” är klar och tydlig i sitt budskap och talar till båda unga och vuxna åskådare.

Och jag ska säga något negativt om pjäsen så skulle det vara att summeringen i slutet känns lite onödig och främmande. Men det har man överseende med. Det är bara att gratulera Norberg och Västmanlands teater till en produktion som jag förutspår blir mycket populär och uppskattad.