Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidig julklapp till boende på Kvarnberget - bussar kan börja rulla igen

Efter en mängd insändare och flera reportage i Dala-Demokraten om de förlorade bussarna på Kvarnberget finns det hopp om att bussar nu kan börja rulla igen, lagom till lucia i år.
– Efter Falu kommuns önskemål om att återinföra den borttagna busslinjen har Region Dalarna nu tittat på den möjligheten, säger kollektivtrafikstrategen Håkan Jansson.

Den 14 augusti trädde Dalatrafiks nya busstabell i kraft. För att spara pengar hade flera linjer dragits in och andra tillkommit. Men kritiken har varit stor. Många äldre saknar sin buss, bland annat på bostadsområdet Kvarnberget i Falun.

I början av september bad därför Falu kommun Dalatrafik att titta på möjligheten att återinföra några turer per dag på Kvarnberget.

Kommunalrådet Joakim Storck berättade då för Dala-Demokraten att ett återinförande av busstrafik på Kvarnberget var aktuell redan i våras, men att förslaget från kommunen om en korrigering behandlades först efter fastställandet av den nya tabellen.

Bengt Benjaminsson, produktionschef på Dalatrafik, berättar att bollen sedan en tid legat hos Region Dalarna.

– Vi och Falu kommun är överens om en trafiklösning för Kvarnberget. Men det slutgiltiga beslutet äger vi inte då det är ett politiskt beslut. Men vi har lagt grunden för ett återinförande av trafik och nu är det upp till den regionala trafikmyndigheten på Region Dalarna att fatta det beslutet.

Håkan Jansson, kollektivtrafikstrateg på Region Dalarna, vad händer nu?

– Att ta bort bussen från Kvarnberget var ett olycksfall i arbetet, det måste vi alla erkänna. Det innebar att ett helt bostadsområde blev utan buss. Nu då kommunen och Dalatrafik visat sig vara överens om att justera den nya tabellen så har vi tittat på ärendet och kommit fram till att bussen på Kvarnberget ska kunna börja rulla igen 13 december i år.

Hur många turer återinförs?

– Det blir nog inte riktigt samma trafik som innan omläggningen men vi hoppas på dubbelturer både under morgonen och eftermiddag/kväll.

Kvarnbergetbor som Dala-Demokraten träffar välkomnar nyheten, även om inte alla är beroende av bussen. Alla är överens om att det främst är äldre som är i behov av att bussen går i området.

– Det är klart att bussarna ska gå den här lilla kröken, säger Björn Eriksson.

En annan, äldre man som vill vara anonym, kämpar med en plastkasse från en av stadens livsmedelsbutiker när vi möter honom.

– Jag saknar bussarna här.

LÄS MER: Bussar på Kvarnberget kan börja rulla igen

LÄS MER: Många drabbas av bussnedskärningarna – Hans, 73, är en av dem

LÄS MER: Varför togs Mjuka linjen bort?

LÄS MER: När kommer bussen till Kvarnberget?