Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidigare har en 19-åring erkänt bankrånet i Svärdsjö

Annons

Den 30 december 2010 rånades Swedbank i Svärdsjö av tre maskerade män. En av dessa, en 19-åring, erkände efter att ha sett bilder från övervakningskamera och att DNA säkrats på en gul halsduk en av rånarna bar.
Vid torsdagens tingsförhandlingar pekade kassörskan ut den 27-årig man som suttit häktad sedan Nyårsdagen misstänkt för rånet.
- Det är han, sa hon.

På torsdagen hölls tingsförhandlingar mot de två personer som misstänkts ha deltagit i rånet mot Swedbank den 30 december förra året.
Det var en 19-åring och en 27 åring med utländskt bakgrund. Vid rånet kom de tre rånarna över 93 400 kronor.
19-åringen har redan erkänt medan 27-årigen hela tiden förnekat att han skulle ha något med rånet att göra. Han hade visserligen varit i Svärdsjö den aktuella dagen och bara av en slump träffat 19-åringen.
Kassörskans utpekande kan vara den avgörande pusselbiten att få 27-årigen dömd för deltagande i rånet. Hon berättade att hon tittat på honom under rånet och känt igen honom på ögonen och kinderna samt den mörka hudfärgen. Han hade även talat med en utländsk brytning.
- Hennes beskrivning stämmer väl in på beskrivningen av 27-åringen, sade åklagaren i sin slutplädering och menade att åtalet är styrkt.
Innan rånet hade de tre samlats i en lägenhet i Svärdsjö. De hade försett sig med ett vapen och kläder för att maskera sig.
Under själva rånet hade de även gjort en avledningsmanöver genom att lätt skrika att gå ut och starta bilen.

Ingen bil

Någon bil kom aldrig att användas i rånet utan de gick snabbt tillbaka till den här lägenheten.
- Gärningen är allvarlig, sa åklagaren och yrkade på tre års fängelse för 27-åringen.
Däremot ansåg hon att 19-åringen var ung och att påföljde borde bli skyddstillsyn med kontraktsvård under ett år som försvaret ansåg vara en rimlig påföljd. 19-åringen hade problem med narkotika och rökte hasch regelbundet. Det var skulder han hade som gjorde att han deltog i rånet.
27-åringens försvarsadvokat, Hans Östberg, förklarade att hans klient inte hade någon utländskt brytning och att bevisningen inte var tillräckliga för en fällning.
- Det finns rimliga tvivel, sa han.

Sammanträffande

Det kom fram många uppgifter hur 27-åringen och 19-åringen träffades.
27-åringen påstod att det var en slump att de träffades på Swedbank först eftersom han skulle ta ut pengar.
Det var också olika uppgifter om lägenheten i Svärdsjö som 27-årigen skulle få hyra.
Den hyresvärd på Kopparstaden som gav honom nycklar vid 15-tiden berättade att han såg tre personer när han överlämnade nycklarna till honom.
Själva rånet inträffade 15,37 på eftermiddagen och tiden passar väl in i möjligheten att det var de tre som rånade banken.
De två tjänstemän som arbetade på banken den här dagen yrkade på 36 600 vardera för sveda och verk. Från försvaret medgavs 25 000 kronor.
Swedbank yrkade även att de stulna pengarna skulle återbetalas. Dom faller i målet den 25 mars. Åklagaren yrkade att 27-åringen skulle släppas ur häktet och att 19-åringen skulle dömas till skyddstillsyn och kontraktsvård.
Tingsrätten gick på åklagarens linje och släppte 27-åringen på fri fot.

Åtalade för bråk

Var och en var även åtalade för våld och hot mot ordningsvakter. 19-åringen hade varit i Rättviks Folkpark för ett år sedan och enligt ordningsvakten kallat honom för ”nedsättande” ord när denne satt handfängsel på 19-åringen för störande av ordningen.
Samma sak med 27-åringen som var på ett inneställe i Falun i början av maj förra året när han greps för hot mot ordningsvakt.
Båda försvarsadvokaterna förnekade att deras klienter gjort sig skyldig till våld och hot mot ordningsvakterna.
Dom faller om två veckor, de 24 mars, i det här målet.

ROLAND ENGVALL