Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidlös och gränslös jazz

Tidlös och gränslös. Så är den nya cd:n av saxofonisten och 2017 års Jazzkattvinnare Malin Wättring från Lerum.

Medverkar gör Malin Wättring 4 och där ingår Anna Lund, trummor, Donovan von Martens, kontrabas och Naoko Sakata, piano. Blåsarsektionerna från Bohuslän Big Band kompletterar och ger volym till musiken.

Harvest är inte Malin Wättrings skivdebut, den skedde med albumet Glöd, som ledde till Jazzkattsnominering 2015.

Det är inte storbandsmusik som man förväntar sig, snarare ligger musiken ofta ganska långt ifrån det klassiska storbandet, men ändå inte så långt borta som det kanske känns vid första lyssningen. Musiken är av ett mer experimentellt slag med utrymme för improvisation, men med en klar jazzgrund hämtad från den svenska jazzen, samt också impulser hämtade från den symfoniska världen. Musiken känns både tidlös och gränslös. Det finns mycket som överraskar när gränser överskrids.

Det är både vackert och melodiöst och storbandsmusikens traditionella stil prövas och förändras och blir till något nytt, som ändå inte fjärmat sig så långt bort att musiken nått oigenkännlighetens utmarker.

Malin Wättring är en spännande saxofonist och en minst lika spännande kompositör som kan variera musiken och inte minst låta bli att brassa på med fullt blås utan låta det bli lite minimalistiskt och därmed få in extra skönhet i sin musik.