Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidsbokning glömdes bort – hjärtoperation på barn försenades

Under hösten 2009 vårdades ett för tidigt fött barn på barnklinikens nyföddhetsavdelning på Falu lasarett. Under vårdtiden noterades vid en ultraljudsundersökning ett mindre hjärtfel.

Det planerades efter vårdtiden uppföljande kontroller för hjärtfelet. Men vid utskrivning från avdelningen missades att planera återbesök på den egna klinikens speciella hjärtmottagning och någon tid bokades aldrig. Barnet kontrollerades på den allmänna barnmottagningen vid flera tillfällen för andra problem, men i tron att hjärtat hade bedömts på annat håll utreddes hjärtat inte vidare.
Först efter tre år, när en viss försämring av hjärtfunktionen skett, upptäcks att det tidigare upptäckta hjärtfelet inte hade utretts. En ny utredning leder fram till en operation av barnet, vilken nu är genomförd utan komplikationer.
Den bortglömda tidsbokningen har alltså fördröjt barnets hjärtoperation varför Landstinget Dalarna gör en lex Maria-anmälan till IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg).
– I den avancerade sjukvård som i dag bedrivs är ofta flera specialister involverade i ett patientärende. Brister i kommunikation och samverkan mellan dessa är då en känd risk som kan få allvarliga konsekvenser, säger chefläkare Pehr Guldbrand.
– Vi arbetar intensivt med att se över våra rutiner för att minska denna risk, så att inte liknande händelser ska kunna ske igen.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se