Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidslinje: Upp och ner för Ericsson

Krisen inom Ericsson är djup men ändå kanske inte lika allvarlig som för 15 år sedan. Då tvingades bolaget till en nyemission på 30 miljarder kronor och var enligt många bedömare bara veckor från en konkurs.
Ericsson har nu utsett en ny vd.

Annons

Glansperioden

Ericssons stora glansperiod kom under andra halvan av 1990-talet. Bolaget Ericsson Radio Systems firade stora triumfer med mobilnät och under en period var Ericsson världens största mobiltillverkare. Den tronen övertogs senare av Nokia. De första månaderna på det nya millenniet låg Ericssons börskurs över 800 kronor.

Krisen

Sedan slog telekomkrisen, en nära släkting till IT-bubblan, till. Efterfrågan sjönk dramatiskt och under de första åren på 2000-talet minskade antalet anställda på bolaget från över 100 000 till drygt hälften. Kurt Hellström tillträdde som vd 1999 och har efteråt sagt "Hade jag vetat vad som väntade hade jag definitivt inte ställt upp". I oktober 2002 stod Ericsons B-aktie i 18,50 kronor.

Bort med mobilerna

Tillverkningen av mobiltelefoner överfördes hösten 2001 till bolaget Sony Ericsson som togs över av Sony 2012. Under den perioden hann Nokia spåra ur helt och Apple inta tronen som det mest innovativa företaget bland telefontillverkarna.

Flera sparpaket

Sommaren 2002 förekom seriösa spekulationer om Ericsson över huvud taget skulle överleva. Bara ett par månader innan hade bolaget genomfört en nyemission på 30 miljarder kronor som sänkte börskursen med 24 procent och aviserat sitt tredje sparpaket på förhållandevis kort tid.

Dålig affär

De följande åren blev lugnare för Ericsson och fokus låg till stor del på företagsköp och sammanslagningar. En sällsynt dålig affär var det samägda ST-Ericsson som det kostade Ericsson åtskilliga miljarder kronor att ta sig ur.

Fall på börsen

Från 2008 och framåt har Ericsson varit en stor besvikelse för aktieägarna. Börsens breda OMX-index har de senaste åtta åren gått upp med omkring 150 procent, medan Ericsson B har legat och skvalpat mellan 60-70 kronor. Efter onsdagens fall kostar aktien en dryg 50-lapp.

Vd sparkades

Ericssons senaste kris blev uppenbar i somras då Hans Vestberg sparkades efter sju år på vd-stolen. Styrelsen har ännu inte presenterat hans efterträdare och det finns i dag mycket som påminner om den stora krisen för 15 år sedan. Tillförordnade vd:n Jan Frykhammar talar om bristande efterfrågan och utesluter inte fler sparpaket.

Varslen

I början av oktober aviserade Ericsson ett nytt sparpaket som berör 3 000 tjänster. Det drabbar hårdast produktionen i Kumla och Borås, men också personal inom forskning och utveckling, administration och försäljning. Enligt facket har inget formellt varsel lagts och förhandlingar med företagsledningen pågår.

Ny vd

Investors tidigare vd Börje Ekholm har utsetts till ny vd och koncernchef på Ericsson. Han tillträder posten den 16 januari 2017. Ekholm sitter sedan tidigare som ledamot i bolagets styrelse.