Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minnet av en stor man

Under årets Avesta Art kryddades Björn Lövins galleri med hans helt fantastiska konstfilm Till minnet av en stor man. Hans ämne i filmen är politisk och samhällskritisk samt mer aktuell i dag än på 60- och 70-talet.

Filmen handlar om försäkringsbolaget ILAC. Här tecknas bilden av ett totalt segregerat samhälle. Den som skriver kontrakt med ILAC utlovas trygghet och ett perfekt liv under förutsättning att individen uppfyller de krav som kontraktet ställer.

Medlemskap i ILAC kan inte sökas utan endast tas emot genom en urvalsprocess. Befolkningen i ILACs värld delas in i tre kategorier; medlemmar, potentiella medlemmar och de som befinner sig hopplöst utanför.

Lövin satte sitt hopp till de som befann sig utanför samhället. Han sade: ”C-kulturen tror på tid att tänka och på arbete med formulerade mål.”

Konstfilmen är värd all uppmärksamhet. Björn Lövin föddes 1937 i Falun och gick bort 2009.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se