Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Till slut orkar man inte anmäla”

För lastbilschaufförer och åkeriägare är gods- och dieselstölder ett stort bekymmer – speciellt när tjuvarna tar sig in på inhägnat område.
Det sistnämnda har en firma i södra Dalarna varit med om vid flera tillfällen. Bara de senaste veckorna har två tillslag gjorts och mängder av diesel försvunnit.
– Ja, om du multiplicerar varje liter diesel som kostar 11 kronor litern plus moms, så blir det en hel del pengar, säger ägaren som vill vara anonym.

Han har ägt firman i flera år och har under på senare tid ökat säkerheten runt området allt mer.
– Jag har bland annat kontaktat ett företag som har tv-övervakning, förklarar han.

Tjuvarna klipper ofta upp staketen för att ta sig in och därför har ägaren även börjat sätta för containrar framför grindarna. Allt för att hindra att dieseln stjäls.
– Till slut orkar man inte anmäla, för två dagar senare får man ett papper hem där det står att utredningen är nedlagd.

Bo Eriksson som är pressinformatör vid polisen. Han har själv tittat igenom samtliga anmälningar som kommit in under åren som gått.
– Jag förstår att de är frustrerade, säger han.
Sedan en tid tillbaka har stöld av diesel ökat generellt menar Bo Eriksson, samtidigt som han säger att många av åkeriägarna tar allt större försiktigheter när det gäller exempelvis vart man lämnar dieseltankar ståendes.
– Jag har hört att en del som inte längre tar med stora tankar dit de ska, utan tar hellre med en mindre tank diesel som kanske enbart räcker för dagen.

En av åkeriägarna som DD talat med bekräftar det. Fast även om problemet med stölderna är utbrett, är polisens resurser färre.
– Det är omöjligt att hålla någon slags bevakning över sådant här. Det är svårt. Vi har provat några gånger med att skicka våra hund­farare för att rasta hundarna i utsatta områden som har haft viss effekt dock, säger Bo Eriksson.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se