Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillfälligt stopp för fler matlådor

Intresset och behovet av lagad mat som körs ut till Avestas äldre, har blivit så stort och så framgångsrikt att utvecklingen tillfälligt måste stoppas.

– Vi har helt enkelt inte plats för att lagra fler matlådor. Vi måste bygga om först, säger Mikael Westberg som är ordförande i bildningsstyrelsen. På kort tid har Skogsgläntans matlådor blivit så populära att de förpackade matportionerna ut till pensionärer har ökat med det dubbla.
– Nu kan vi inte laga fler portioner per dag, förrän vi fått utrymme för att förvara och lagra matlådorna, säger Mikael Westberg.
Ett angenämt problem alltså som bildningsstyrelsen begärt hjälp med att lösa så snart som möjligt.
Från och med första oktober tog Avesta kommun själv över all matdistribution till äldre i kommunen vars rätt till hemkörd mat är behovsprövad. Man hade då på försök redan testat matlådorna på ett antal pensionärer boende i Skogsbo som var idel positiva.
Från och med oktober fick därmed köket i Skogsgläntan ta över matlagningen fullt ut. Tidigare hade den maten lagats i Sala med Samhalls hjälp till distribution. I Avesta sker distributionen nu med hjälp av hemtjänsten.
Maten som lagas ska vara näringsriktig och god. Därför ingår också efterrätt.
– Den vet vi är uppskattad, sa kostchef Eva Södergård som också sett till att beställarna får välja. Dels på hur många portioner varje pensionär vill ha. Dels vilken av de två rätterna som lagas varje dag.
Varje matlåda vacuumpackas med livsmedelsgas för att ha bra hållbarhet. Väl hemma hos pensionären ska den värmas upp innan den ska ätas.
Varje portion är väl uträknad för att mottagaren ska få en så näringsriktig måltid som möjligt. Smaken svarar kökspersonalen för som har som mål att leverera hemlagad och vällagad och god mat.
Och det tycks den också vara, då allt fler pensionärer nu ansöker om att få dessa måltider sig hemsända.
– I dag levererar vi 132 portioner dagligen. Men behovet är 200. Därför måste vi säga nej, just nu, i att utöka antalet portioner. Vi planerar dock en ombyggnad av matsalen inne på Skogsgläntan för att på så vis erhålla större lagringsutrymmen. När det är klart kan vi öka antalet portioner, lovar Mikael Westberg.

Kerstin Eriksson
kerstin.eriksson@daladem.se