Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillsammans blev det företaget som blandar och säljer exotiska smaker

/
  • Det är kryddorna som är affärsidén för Junis kryddor. Med dem skapar Jussi Nilsson de smakar han njutit av på resor i andra länder.FOTO: JOHNNY FREDBORG
  • Här trivs Jussi Nilsson, ute på marknader med direktkontaket med kunderna.FOTO: JOHNNY FREDBORG
  • Krydorna kommer säckvis till Junis Kryddor. Här packas de om i de gul-röda burkarna. Det är också här som nya smaker testas fram.FOTO: BONS NISSE ANDERSSON

Annons

Jussi Nilsson är döpt efter Jussi Björling och älskar Thorleifs, fotboll och Rögle hockey. Men ännu mer älskar han att resa, äta spännande mat och försöka återskapa exotiska smaker. Så han startade företaget Junis Kryddor. Han blandar och testar, doftar och smakar och säljer sina kryddblandning på marknader. Nu börjar de gula kryddburkar även hitta till restaurangerna.

Hela torgståndet går i gult och rött, det gör kryddburkar och kryddpåsar också. Jussi Nilsson kläder är gula och röda, hans pennor och allting annat. För honom är det en hyllning till hans skånska rötter. De gula kryddburkarna har blivit ett varumärke.
- Här har jag en stor kundkrets. Jag älskar marknaderna, jag får direktkontakt med kunderna och kan avläsa vad som går bra och dåligt. I Norrland kan man resa 20 mil bara för att handla mina kryddor och vända hem igen.
1991 inregistrerade firman och hade tur och hittade en bra agent som importerar kryddorna.
- Jag letar smaker, han tar hem dem.
Jussi Nilsson sålde sina kryddor på marknader. Han fick snabbt en stor kundkrets, inte minst för att han lyckade få fram en mycket eftertraktad bearnaisesås.
Fortfarande är marknaderna han stora försäljningsplattsform, även om han börjar få fler och fler restauranger som kunder. Han tycker inte att webbförsäljning passar för kryddor.
- Kunden vill dofta och smaka.
Flera mattidningar och webbsidor om mat lovordar Junis sortiment, smaker och kvalitet.
- Vi är mycket stolta, säger Jussi Nilsson.
Han är också stolt över att han ställt ut på den största matmässan Gastro Nord. Konkurrensen är hård, men han räds inte kryddjättarna.
- Jag var först med orangepepper, nu finns den hos konkurrenter plus en del annat som jag har. Men jag plockar aldrig något från dem, det håller jag mig för god för.
När Jussi inte läser kokböcker och mattidningar så läser han resetidingar och funderar på kryddblandningar.
Han har också fått en mission i att ta fram saltfria kryddblandningar.
- Vi vet ju att salt orsakar högt blodtryck som orsakar hjärt- och kärlsjukdomar. Vi ska inte äta så mycket salt. Många så kallade allkryddor innehåller 80 procent salt.
Jussi varnar alltid sina kunderna och försöker visa på mindre salthaltiga alternativ.
Just nu satsar han mycket på Sydamerika och sydamerikanska smaker. Kryddorna är bland annat kummin och rosépeppar, mer aromatisk och inte så starkt som i Asien.
Indiska smaker tillhör favoriterna.
- När jag äter något gott blir det snabbt besök i köket. Oftast blir jag väldigt positivt bemött och kocken blir glad när någon vill prata om maten.
Men det kan också gå till som i Uruguay där Jussi Nilsson tog med sig sina egna kryddor ut i köket och lagade sin egen mat under stort jubel.
Frågan man efter favoritmaten så är det stekt fläsk med löksås och den egna lingonkryddan. Ska han bjuda så blir det ett thailändsk recept som han kallar chefens favoritgryta.
Favoritlandet är Malaysia som är mångkulturellt med många influenser i köken. Dessutom råkar Malaysias självständighetsdag vara densamma som Jussi Nilsson födelsedag, 31 augusti 1957. Och visst firade han sin 50-årsdag i Malaysia, hotellet uppvaktade med tårta.
För jobbets skull reser han januari-februari, då det är lågsäsong. 2009 blir det Sydamerika, eventuellt Påskön där det finns en restaurang som använder Junis kryddor.
Marknadssäsongen är mellan 1 april och sista oktober, då resar han från Åsele i norr till Århus i söder.
Han har försökt sig på brännvinskryddor men tyckte inte att det passade i företagets seriösa image. Men kryddorna till Falu Brännvin är det han som tillverkar.

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se


Annons