Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillsammans startar på riksnivå

Tillsammansskapet är nu ett förbund och en styrelse är utsedd. Den första kongressen som hölls i Folkets hus i Smedjebacken under söndagen samlade över 100 personer från hela landet.

Annons

Alex Bengtsson valdes till ordförande. Johan Bergman som var en av eldsjälarna som bildade Tillsammans Smedjebacken ingår också i styrelsen.

Tillsammansskapet startade som en plattform till stiftelsen Expo som arbetar mot rasism. Det är också grundläggande för Tillsammans-grupperna som ökat kraftigt sedan start 2014. – Det började med ett tiotal grupper i hela Sverige och nu är det 34 och flera är på väg in, säger Johan Bergman.

Tillsammansgrupperna är partipolitiskt och religiöst obundna och jobbar mycket med att hitta mötesplatser.

– Mitt engagemang började som en reaktion på att olika grupper ställs mot varandra i samhället. Alla är välkomna och vi tar upp frågor som medlemmarna själva driver, i större städer kan det vara kamp för bostäder till exempel. Men det grundläggande är kampen mot rasism och att motverka detta genom att mötas och driva frågor tillsammans, betonar han.

– Här i Smedjebacken har Tillsammans öppna möten varje torsdagskväll i Folkets hus foajé klockan 17.00-21.00. Fler och fler Smedjebacksbor har anslutit sig, det är mycket positivt. Till det gemensamma julfirandet kom 80-90 personer, berättar han. De lokala grupperna driver själva de frågor och hjälp som behövs där de befinner sig, säger Alex Bengtsson.

– De arrangerar till exempel läxhjälp, språkcaféer, klädbytardagar eller hjälp med att plugga körkortsteori. Många av dem som söker sig till oss för att få stöd och kontakt med andra är flyktingar, fattigpensionärer och bostadslösa.

Det handlar om att mötas och stötta varandra på hemmaplan i vardagen, betonar han. Tillsammansskapet starkare ute i landet, I Dalarna finns fyra grupper: Smedjebacken, Ludvika, Falun och Borlänge medan det bara finns en i Stockholms län.

– Få saker är så fantastiska som när människor möts i en och samma lokal, lär känna varandra, stöttar varandra och gemensamt kommer överens om hur samhället kan bli bättre. Det är organisering. Det är Förbundet Tillsammansskapet, sade Alex Bengtsson i sitt tal och fortsatte beskriva tillsammansrörelsen:. " Vi är ett gäng, en rörelse för vi ser behovet av varandra. Ensam är inte stark. Ensam kör in huvudet och spräcker skallen i väggen. Vi är sådana som fått lämna allt för att ta oss hit. En del har tagit sig hit från krig, politiskt och religiöst förtryck. Korsat hav och kontinenter. På flykt undan gränspoliser och fascistpöblar.Andra har tagit sig ur ett mångårigt missbruk. Några har tagit sig ut ur garderoben för att få vara den hen är. Några har alldeles nyligen lyckats få jobba heltid så att ekonomin i alla nästan går ihop varje månad. Vissa av oss rusar runt på springvikariat. Några väntar, väntar och väntar för att äntligen få börja läsa SFI."

Folk som uppskattade de fina små vandrarhemmen i kommunen, berättar Johan Bergman.

– I Jobsbo, Lottas vandrarhem och vandrarhemmet vid Trafikskolan och i OK stugby.

Annons