Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tin satt vid Vicorias bord

Annons

Nåja, vad är väl en middag på slottet?
Den kan vara dötrist och tråkig - och alldeles, alldeles underbar.

Tin Gumuns är tillbaka i Västbjörka, efter middagen med kungafamiljen.
– Jag undrade före hur det skulle kännas. När vi kom dit hade jag adrenalinpåslag. Men jag kände mig verkligen välkommen. Det kändes som stora famnen.

DD skrev tidigare om Tin Gumuns som valts ut av landshövding Maria Norrfalk att representera Dalarnas fäbodbrukare när kungen firade 40 år på tronen nu i februari.
Tin och maken Roger åkte till Stockholm, rustade med sina finaste rättviksdräkter.

Var det fler gäster som hade folkdräkt?
– Ja, Karin Perers från Avesta hembygdsförening och fem samer.

Var hela kungafamiljen med?
– Det var kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Fick ni instruktioner hur hälsningsceremonin skulle gå till?
– Nej. Jag gjorde en liten knix när jag hälsade.

Vad serverades?
– En vegetarisk förrätt med parmesanflarn, varm hjortytterfilé och en potatisrätt med västerbottenost. Glasspuck med apelsinflarn som dessert.

Var det trevligt vid bordet?
– Jättetrevligt. Det var dukat vid småbord med åtta personer. Jag satt vid samma bord som kronprinsessan Victoria. Där satt också André Myhrer och Lars Bäckström som är landshövding i västra Götaland. Han har rötterna i Rättvik och lovade Victoria en Tammeråstuttul med fäbodsmör från Tövåsen.

Vad sa Victoria till dig?
– Hon frågade om våra koraser. Det var otvunget och roligt samtal runt bordet. När middagen var över sa Victoria att hon ville sitta kvar och prata under tre rätter till.

Vad gjorde ni efter middagen?
– Det blev kaffe med avec i Bernadottegalleriet. Det hela var slut strax före tolv på natten.

Birgit Nilses Gröndahl