Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tingsrätten inhägnas efter kramförsök?

7 januari dömdes 20-årig falubo till nio månaders fängelse för en rad brott mot några av sina anhöriga. När domen avkunnades försökte hans mor krama sonen – och senare ta sig in i häktesbilen.

För att förhindra liknande incidenter vill lagman Lars-Erik Bergström nu inhägna häktesbilarnas parkering.

Annons

20-åringen var häktad och dömdes för grov fridskränkning, försök till grov misshandel, misshandel och ofredande.

I domen beslutas att han ska vara kvar i häkte då det anses föreligga ”överhängande risk” för fortsatt brottslighet mot offren.
Ett av offren är modern som utsatts för misshandel.
Kvinnan blev ändå mycket upprörd när domen avkunnades och försökte kasta sig om halsen på sonen.
Häktespersonalen och en tillkallas vaktmästare lyckades dock klara incidenten.

När häktesbilen strax efteråt skulle lämna domstolen hoppade kvinnan in i bilen, men knuffades ut. Det bedöms dock som en allvarligare incident.
Domstolsbyggnaden är konstruerad så att häktesbilarna kan köra in i källaren där dörrarna låses innan den häktade förs in till förhandling.
Sen måste bilarna köras ut och parkeras under förhandlingen och står då inte åtskilda från andra fordon.
I incidentrapporten skriver lagmannen att händelsen lett till diskussion med ansvariga vid häktet och att en fråga om inhägna den del av parkeringen som är avsedd för just häktets bilar.


Gubb Jan Stigson