Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tingsrätten omvandlar livstidsstraffet till 32 år

Mattias Flink blir fri om fem år. Tingsrätten omvandlar hans livsstidsstraff till 32 år. Flink kan lämna fängelset i augusti 2015.

Flink ansökte senast om ett tidsbegränsat straff 2008. Då sade rätten nej och hänvisade till att hans brott - sju mord och tre mordförsök - var så grovt. Nu säger rätten i Örebro ja och ger honom ett tidsbestämt straff på totalt 32 år vilket i praktiken innebär att det återstår fem år innan han är fri.

Rätten pekar på att Flink uppvisat en "exemplarisk skötsamhet" under åren i fängelse. Han har genomfört 30 permissioner utan anmärkning sedan 2007. Risken för återfall är låg, bedömer rätten som lägger stor vikt vid hans insikter om och inställning till de brott han begått. "En tragedi för alla inblandade" säger han själv om brotten och betonar att han tänker på det varje dag.

Han har bearbetat det som hänt i terapi och säger också att alkohol är ett avslutat kapitel i hans liv sedan den dagen han greps. Han säger också att han under några dagar eller veckor innan morden druckit på ett osunt sätt när han mådde dåligt. Han understryker att det är hans moraliska ansvar att hålla sig nykter. Hans psykiska hälsa är god och han lider inte av någon personlighetsstörning, slår rätten fast. Rätten säger också att trots att fängelsemiljön är provocerande har Flink inte någon gång under de här 16 åren hamnat i bråk.

Han är i många avseenden en annan person i dag än när han begick brotten, bedömer rätten som betonar att han fått många insikter i sitt känslomässig fungerande. Om han skulle börja må dåligt skulle han känna igen signalerna och kunna vidta åtgärder, anser rätten som bedömer att därför skulle det som inträffat inte kunna hända igen.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se