Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio år gammalt mord uppklarat under våren?

Klockan 17.17 den 14 november 2002 hittades 77-årige Nils Bergman döende på en gångbana i Skärholmen.
Nu är spaningarna efter hans mördare i ett avgörande skede.

– Jag räknar med att fatta beslut i åtalsfrågan under våren och hoppas klara upp mordet, säger åklagaren Ingrid Isgren till DD.

Nils Bergman var född i Sågmyra och har alltid haft släkt och egendom kvar i hemorten. Han flyttade 1969 med hustrun till Stockholm där han arbetade som ingenjör på Ericsson fram till pensionen. Trots anknytningen till hembygden blev paret kvar i Stockholm.
Bergman var en engagerad musiker och var när han mördades på väg hem efter att ha deltagit i en konsert i Vendelsö kyrka. Det antas att han kommit med tunnelbanan från centralen och mött sin mördare på gångbanan några hundratal meter från hemmet.
Till att började var polisens hypotes att han råkat ut för ett rån som spårat ur. En annan hypotes har gällt Anna Lindhs mördare som Bergmans möjlige baneman.

I maj förra året tog utredningen en ny vändning när en i dag 46-årig kvinna greps som misstänkt för mordet.
Hon satt också under en vecka häktad som skäligen misstänkt.
– Det är svårt att utreda så gamla brott. Under den vecka vi hade kom inte tillräckligt mycket nytt fram för fortsatt häktning. Därför släpptes hon ur häkte. Men hon är fortfarande skäligen misstänkt för brottet, säger vice chefsåklagare Ingrid Isgren vid Söderorts åklagarkammare.
46-åringen har en historia inom psykisk tvångsvård. Hon har lidit av vanföreställningar och haft våldsamma aggressionsutbrott. En tidigare partner har skrivit en bok där han beskriver sig som offer för ren terror.

Utredningen är fortfarande inriktad mot 46-åringen.
Ett tänkbart motiv för henne skulle vara att hon avsett att mörda sin far och tagit miste på denne och Nils Bergman. Hon var vid tiden för mordet intresserad av sin härkomst och av att just spåra fadern som då bodde nära Bergman.
Ingrid Isgren vill inte närmare gå in på hur misstankarna mot kvinnan ser ut eller hur starka de är.
– Hon är skäligen misstänkt för mord. Utredningen pågår och vi har material att jobba med. Jag hoppas ha tillräckligt för att fatta beslut i åtalsfrågan under vården och ja, jag hoppas klara upp mordet, säger hon till DD.


Gubb Jan Stigson