Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tioårige William – inspirationskälla för andra

Funktionshindrade barn och ungdomar ska så långt möjligt kunna leva livet som alla andra. Det är något som Terese och Patrik Hamberg i Ludvika gärna vill betona – och även lever upp till i praktisk handling.
– Man ska inte gömma undan de här människorna. Vi vill kunna inspirera inte minst andra föräldrar som har funktionshindrade barn.

Patrik och Terese Hamberg lever ett aktivt liv med sin tioårige son William. Extra aktivt blir det den här veckan.

– På onsdag (i morgon) deltar vi i Älven runt-loppet i Borlänge, på torsdag i Notgårdsloppet här i Ludvika och på lördag i Glädjeruset i Täby, berättar Patrik Hamberg.

Vare sig han eller Terese var tidigare några motionsfantaster, men tvingades att tänka nytt när William i vintras meddelade vad han ville göra.

På facebooksidan Team William Hamberg skriver föräldrarna:

"I december berättade han att han ville börja springa som alla andra barn. Hur förklarar man för en 9-åring med grav Cp-skada och stora motoriska svårigheter att han aldrig kommer att kunna springa? Vi försökte på bästa sätt att förklara att han aldrig kommer att kunna springa. Men se där vad fel vi hade… Det var han väl införstådd i men han hade en lösning! Han tyckte helt enkelt att pappa och mamma skulle springa och skjuta på honom!"

Sagt och gjort, det blev till att börja träna och nyligen har de kunnat börja använda en specialgjord vagn som William sitter säkert i och som fungerar bra även på ojämna skogsstigar. Vagnen kommer väl till pass vid diverse löpningar och cykelturer.

Men redan den 18 juni var det premiär för deltagande i en löptävling. Då genomförde man Ludvika Stadslopp och ekipaget blev rejält uppmärksammat av såväl andra deltagare som publik.

"Då var dagen som William pratat om sedan han började springa över. Vann han?... Nej. Syntes han??... Ja! Hade han skoj? Jaaa! Inspirerade han andra?... Förhoppningsvis!", skrev föräldrarna på facebook.

Notgårdsloppet på torsdag blir en ny erfarenhet eftersom den tävlingen består av tre grenar; simning, cykling och löpning. Hambergs har meddelat arrangören att planen är att mamma och pappa ska simma med William sittande antingen i gummibåt eller med honom i flytväst och, förstås, använda vagnen vid cyklingen och löpningen.

– William gillar fart och fläkt, säger Patrik Hamberg som liksom hustrun som en bonus lär ha förbättrat konditionen avsevärt sedan sonen lade fram sitt önskemål i december...