Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiskens vattenspegel försvinner allt mer

I mitten av 90-talet drev Falupartiet hårt att Tisken skulle restaureras och muddras och att en sluss till Runn skulle byggas så båttrafiken kunde öppnas i ­Faluån.
Men än har ingenting hänt och Tisken är på väg att åter växa igen efter frysningen av löktåget 2008–2010.

– Det är ett hån mot Faluborna att inte på en gång ta med Tisken i byggnaden av södra centrum. Och att göra flera öppningar från stan ner till sjön, säger ordföranden i Tiskens vänner, Pär Allanson.
– Dessutom bör det göras något åt parkeringsplatsen vid Tisken. Faluns attraktivaste, finaste och bästa plats gör man en parkeringsplats av i stället för att bygga bostäder. Det är viktigt för Faluborna att man lägger kraft på det här, så det snart händer något när det gäller Tiskenområdet.

Tiskens vänner har nu föreslagit kommunen att prova en metod som varit framgångsrik i Finland, den så kallade ”Gallträskmetoden” från en sjö som heter Gallträsk.
Metoden går ut på att rena slammet genom stora ”madrasser”, geotuber. Denna reningsmetod har fungerat mycket bra för deras sjö som har liknande problem som Tisken.
– Då kan man rena muddermassorna på plats, en intressant och enkel metod. Och vårt mål är att få metoden prövad och att en renovering av Tisken kan starta inom två år, säger Allanson.
– Jag hoppas verkligen att det här kuggar i när Resecentrum är klart. Det är både viktigt och nödvändigt att en rensning av ån och Tisken blir gjord och att området förskönas. I dag är det inget att visa upp för våra besökare.

Håkan Eriksso
hakan.eriksson@daladem.se