Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjänade en miljon på att lämna Arla

Det finns faktiskt lyckliga mjölkbönder i Dalarna och Sverige, de som lämnat Arla.

Erik och Martin Bengtsson, bröderna som driver den ekologiska mjölkgården Sundborns Lantbruk i Karlsbyheden är något så unikt som lyckliga mjölkbönder i Dalarna.

– Ja för vi har gått med i Gefleortens mejeriförening, skrattar Erik Bengtsson som berättar att bytet från Arla till Gefleortens har gett dem ett ekonomiskt lyft då Gefleortens betalar sina bönder betydligt bättre än Arla.

– En krona upp betyder en miljon för oss.

– Vi har nu blivit Gefleortens största leverantör av Kravmjölk, runt 15 procent av Gefleortens Kravmjölk kommer från oss. Vi och Naturbruksgymnasiet i Rättvik är leverantörerna i Dalarna av kravmjölk till Gefleortens. Att vi kunde gå över från Arla till Gefleortens beror på att sju Dalakommuner beslutat att köpa kravmjölk från Gefleortens, berättar Erik Bengtsson.

Martin Bengtsson förklarar att ett annat glädjeämne är engagemanget i den nya mejeriföreningen.

_ Jag var nyligen med på mitt första kretsmöte i Gävle. Vi var 52 leverantörer på mötet, alla i hela vår krets. Vilket engagemang, berättar Martin Bengtsson som hoppas att Gefleortens lyckas profilera sig som det enda mejeriet i Sverige där bönderna slutat att använda sig av importerad soja och palmolja från hotade regnskogar i Latinamerika.

Sedan årsskiftet används foder som till största delen odlats i Sverige av ärtor, åkerböna och raps.

– Det är inte hållbart att ta in kraftfoder från Latinamerika och skövla regnskogarna på andra sidan jorden. Vi som kravbönder har dock kvar lite kravgodkänd soja från Italien, anser Martin Bengtsson som hoppas kunna öka odlingen av ryps och på så sätt få egenproducerat kraftfoder.

Bröderna Bengtsson ställde om sin gård till Kravgård 2006 och man har nu 120 mjölkkor som vardera ger 9000 kilo kravmjölk per år.

– Vi har inga planer på att skaffa oss fler mjölkkor men vill gärna ha mer mark att odla foderväxter på, berättar de.

Gården har två anställda och Axmad Baloel som går på en finsk lantbruksskola gör just nu sin praktik på gården.

Den 16 maj blir det kosläpp på gården:

– Den här gången som en Gefleortensgård. Skönt att slippa Arla som bjöd besökarna på danska produkter när vi hade kosläpp senast. Nu är det närproducerat och Krav som gäller, säger bröderna Bengtsson.