Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjärbrunn och glasbruk funna vid saneringen av gasverkstomten

Rester från ett glasbruk och en cistern och en brunn för tjära är de större "fynden" vid saneringen på den gamla gasverkstomten vid Södra skolan.
Annars är det arsenik och andra gifter som fraktas bort.

Det grävs djupt vid Södra skolan just nu. Det saneras från de miljöfarliga verksamheter som funnits på tomten tidigare.
Ett svavelkokeri och ett gasverk har haft sin verksamhet i området tidigare. Gasverket revs redan på 1950-talet, men gifterna finns kvar i marken. Gifter som riskerar att tränga ut både i grundvattnet och i luften. Under flera år har det diskuterats att marken måste saneras.

40 miljoner

I våras kom man äntligen igång. En mångmiljoninsats, där naturvårdsverket stå för de mesta av kostnaderna.
Det är arsenik, cyanid, bly, zink, kadmium, kvicksilver och polycykliska aromatiska kolväten, enligt den studie som gjordes tidigare.
- Vi har hittat det vi förväntat oss. Det är arsenik och en del annat, säger projektledaren Bernt Lindström.

Rester från glasbruk

Dessutom har de hittat en del andra större fynd. Rester från ett glasbruk, som låg på granntomten vid nuvarande Elsborgskyrkan låg i utkanten. Två större tjärbehållare ha de också fått ta undan. En cistern som låg ända ut i gatan vid Myntgatan/Sturegatan. Nyligen hittades också en tjärbrunn, som låg ända ner på 5,5 meters djup.
Massorna som man gräver upp fraktas nu åt två håll. De "mindre" förorenade massorna förs till Varggårdstippen. De massor med allvarliga miljögifter förs till Forsbacka utanför Valbo, där de tas om hand.

Klara om ett år

Nu avstannar grävandet till helgen för en månads semester. Därefter ska det grävas och saneras ända fram till slutet av oktober.
Till våren ska ytorna iordningställas innan skolbarnen kommer tillbaka. Under två år ska skolundervisningen vara flyttad. Barn och lärare finns i gamla Kvarnbergsskolan även under nästa läsår.


PER EKLUND
023-475 92
per.eklund@daladem.se