Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjärdoft på Finnmarken

Historiens vingslag kändes påtaglig.
I helgen bjöd föreningen Borta Med Vinden in till en mycket välbesökt familjedag i Digerliden på Nås Finnmark.
Doften från tjärdalen och kolmilan spreds över skogen och sjöarna som omgärdar de väl bevarade och vackra kulturbyggnaderna.

Under många år har Roland Axelsson med stort intresse jobbat för att bevara gamla tekniker och traditioner som under flera århundraden skapades av skogsfinnarna.

På lördagen kunde besökarna samlas runt kolmilan och tjärdalen och få en god inblick hur tillverkningen av kol och tjära går till. Uppe vid den nyrustade gamla ladugården hade Siv och Göran Samuelsson en unik fotoutställning med personer som levde runt om på Nås Finnmark under början av 1900-talet och framåt. Där hade man även en utställning med gamla verktyg och föremål som har direkta kopplingar till skogsfinnarnas vardag.

Under dagen kunde alla besökare få en god inblick om finnarnas invandring och den kultur de skapat. Anders Berglund berättade om finnarnas utvandring till Amerika. Senare ledde Roland Axelsson och Bengt Ehnström en lärorik kultur - och naturvandring i fotspåren av skogsfinnarnas skapelse.

För den musikaliska underhållningen stod musikgruppen Mylla. På gårdstunet serverades kolbullar med äkta enbärsdricka.

Föreningen Borta Med Vinden bildades för några år sedan då det fanns långt framskridna planer på att bygga vindkraftverk på de flesta bergstoppar runt om på Finnmarken. Fortfarande är föreningen minst sagt aktiv och verkar för att ingen mer vindkraft ska byggas i kommunen och att främja naturturismen.

– Vi ville göra något och då kom Roland Axelsson med förslaget om att arrangera den här familjedagen, berättade Siv Samuelsson.

Uppskattningsvis var det runt 200 personer som letat sig upp till den innehållsrika familjedagen i Digerliden.