Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjärna Ängar ligger i Sverige

När det slängs sten mot ett utryckningsfordon – då träffar den stenen alltid till slut den som kastar den.

Det är oerhört deprimerande att höra om söndagsnattens bråkigheter i Tjärna Ängar. Detta miljonprogramsområde i Borlänge, med sina 3-4000 innevånare, har redan tidigare fått en stämpel som ett av många eftersatta problemområden i Sverige och det blir inte bättre av det här. Den överväldigande majoriteten av befolkningen i Borlänge retar sig naturligtvis lika mycket om alla andra på den här typen av bråk och bränder.

Hur ska man se på detta? Tyvärr ger det bränsle åt de högerextrema krafter som avskyr allt vad invandring och flyktingmottagande heter. Men jag menar att det här ska ses som ett svenskt problem: Det är bråk i Sverige, i klassamhället Sverige, som vi bevittnar. På söndagskvällen kom rapporter också från en förort i Norrköping där det varit bråkigt. Och just nu inleds rättegången mot de unga män som står åtalade för de fruktansvärda morden i Biskopsgården förra året.

Men det är Sverige det handlar om. Tjärna Ängar och Biskopsgården ligger i Sverige. I årtionden har makthavare vetat om att det finns en rad områden i Sverige som sakta men säkert faller ur samhällsgemenskapen. Så ser det ut: Klassklyftorna och ojämlikheten har ökat länge, med fler rika i toppen och fler fattiga i botten. Det hänger ihop. I långa loppet är det bara rejäla satsningar för att minska klyftorna, satsa på upprustning, bättre skolor, fritidsgårdar och jobb som kan läka ihop Sverige. Och, inte minst: Stödja och få igång föreningslivet i områden som Tjärna Ängar.

Borlänge kommun är förstås medvetna om problemen. Åtskilliga satsningar kommer att göras de närmaste åren. Men i sista hand är det inte bara en kommunal fråga: hela Sverige måste börja gå mot minskade klyftor. I långa loppet är det bara det som hjälper.