Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjärna ängar: Ungdomar får känna på att jobba som poliser

Nu tas nya grepp för att skapa lugn och trygghet i Tjärna ängar. "Människan bakom uniformen" heter en av satsningarna.
Där ska ungdomar få lära känna polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård närmare. Och pröva på deras jobb.

Bränder, stenkastning och rån är ett par av de problem som drabbat Tjärna ängar liksom andra utsatta områden.

Nu ska ungdomar i Borlänge bjudas in att söka till "Människan bakom uniformen". 10-12 väljs ut . De får vid olika tillfällen vara med hos polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård, lära sig hur de fungerar och delta i övningar.

– Det ska ge ungdomar praktiktillfällen i blåljusverksamhet med syftet att skapa ökad tillit och förtroende. Vi kör under ett år och sen ska det rulla terminsvis. Det är ingen quick fix, inget kortsiktigt bländverk, säger Lena Angberg, tidigare socialchef i Borlänge.

Det ska bli ett ömsesidigt utbyte, framhåller hon, som även kan kallas "Ungdomen under kepsen".

– Vi hoppas också locka ungdomar till de här yrkena. Alla verksamheter behöver rekrytera människor som speglar befolkningens sammansättning.

Flera insatser har redan gjorts för att förbättra situationen på Tjärna ängar. En av dem är medborgarlöftet som bland annat innebär områdespoliser i västra Borlänge.

Men enligt en medborgarenkät upplever många invånare att otryggheten ökat.

– Vi har varit i området under ett år och de allra flesta uttrycker att det är positivt. Men det finns personer som inte tycker om vår närvaro. Vi stör, säger Erik Gatu, kommunpolis.

– Vi är väldigt aktiva och markerar verkligen vår närvaro. Vi rör om i grytan, säger han.

Antalet anmälningar har inte minskat, utan tvärtom. Det kan innebära att den dolda brottsligheten minskar.

Bränderna som inträffat i området är även en fråga som försäkringsbolagen ser närmare på, påpekar Gatu.

– Den oro som beskrivits i området tar vi på stort allvar, säger Kenneth Persson, ordförande i Arbetsmarknads- och socialnämnden. Men menar att känslan av otrygghet inte behöver överensstämma med den verkliga .

En annan ny satsning är att hjälpa och stödja fler till jobb.

– Vi vill inte tona ned den höga arbetslösheten, eller låga sysselsättningen. Av den anledningen har kommunen tillsammans med Arbetsförmedlingen anställt två personer som ska hjälpa och stödja människor som sökt några jobb men inte kommit vidare, säger Kenneth Persson.

– Vi behöver särskilda insatser så att folk kommer ut och känner sig delaktiga. Vi behöver också jobba metodiskt förebyggande med personer som har kriminell verksamhet som huvudsysselsättning.

Vidare ska kommunen arbeta brottsförebyggande tillsammans med polisen och Tunabyggen i ett nytt projekt där täta uppdateringar görs av läget främst i västra Borlänge.

Det pågår en kartläggning inom kommunen av vilka insatser som nu görs.

– Vi gör väldigt många saker. Men gör vi rätt saker? Huvudfokus framledes är vilka insatser som ger effekt. Sen är frågan hur snart det ska ge resultat. Det kan ta 15-20 år innan det blir mätbart, säger Fredrik Holm, ansvarig för trygghet och hållbarhet i Borlänge kommun.