Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjejerna flyr från Hedemora

Annons

Tjejerna flyttar från Hedemora, killarna stannar kvar. Arbete och studier är två orsaker till kvinnounderskottet i kommunen.
– Jag är inte så kräsen, jag tar de jobb jag får, säger Pernilla Arnestål, 19 år.

Unga kvinnor blir en allt ovanligare syn i Hedemora. Kommunen har en negativ befolkningskurva, fler flyttar ut än in. Allra flest flyttar tjejerna. 2011 var de 938 stycken mellan 15-24 år, jämfört med 1015 män i samma ålder.
– Så ser det ut i hela landet, säger kommunalrådet Gun Drugge.
Pernilla Arnestål jobbar på butik inne i Hedemora. Hon är 19 år, tog studenten i somras och säger att hon är för familjekär för att flytta från hemstaden. Hon har tur som fått en provanställning och kan tänka sig att pendla till jobbet om det krävs. Vilket det ofta gör. Hon tror att många flyttar för att de växer ur hemstaden.
– Jag tror att dom tröttnar. Man vill uppleva något mer än lilla Hedemora, säger 19-åringen.

En förmiddag inne i Hedemora lyser de tjejerna med sin frånvaro. Centrum domineras istället av den största åldersgruppen i kommunen, kvinnor över 65 år. 25-åriga My Nordström tittar på barnvagnar till sin son. Hon tycker inte att det är konstigt att invånarna flyttar och tror att folk vill se något annat än Hedemora.
– Dom vill väl komma någonstans i livet, hitta jobb någonstans. Jag är härifrån men jag har funderat på att flytta till andra ställen där det finns jobb, säger hon.

Hur ser framtiden ut i Hedemora?
– Det kommer nog inte att hända så mycket. Men det blir vad man gör det till.
Gun Drugge (C) säger att situationen i kommunen är likadan som på andra liknande orter i landet. Tjejerna flyttar och studerar, killarna blir kvar.
– Tjejer har lättare att gå vidare, de studerar ofta på en annan ort. Vi tycker att det är rätt att flytta ut och studera. Det gäller att man är en bra kommun att komma tillbaka till.
I delar av Norrland finns det snart inga unga kvinnor kvar säger Drugge, så ska det inte bli i Hedemora. Kommunen satsar på att locka till sig hemvändarna men det är svårt att minska flykten av unga kvinnor. Att starta eget är ett bra alternativ tycker Drugge.
– Vi ska visa att vi är en bra kommun att bo i, det är det vi kan göra. Det handlar om kommunekonomi men också om att skapa möjligheter via marknadsföring.

Petter Jerdén
hedemora@daladem.se