Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvar plundrade Rogers hem - medan han låg och sov

Det första han saknade var cigaretterna. Sen såg han att datorn var borta. Då insåg Roger Wallin att hans hem blivit plundrat medan han låg och sov.
– De måste ha stått två decimeter från min fötter och länsat byxorna på pengar, säger Roger.

Annons

70-årige Wallin hyr sedan två år en liten etta i seniorboendet på Tjärna Ängar. Trots att han är väl medveten om områdets dåliga rykte har han bara gott att säga om sitt boende. Något som ändrades dramatiskt på måndagsmorgonen. Han klev som vanligt upp och gick till den lilla köksalkoven och spisfläkten för att röka en cigarett. På grund av den vanan brukade han ha cigaretterna liggande just där. På måndagsmorgonen kunde han inte hitta dem.

Roger började leta och såg att det var annat i hemmet som inte var sig likt. Där datorn brukar stå hängde bara lösa sladdad. Bilnyckeln med vidhängande garagenyckel var borta. Ur byxor vid sängens fotända hade 700 kronor försvunnit.

–Då förstod jag att någon varit inne och stulit det där medan jag sov. De måste ha stått där, två decimeter från mina fötter, och plockat pengarna ur byxorna. Stått och titta på mig när jag sov, säger Roger Wallin.

Medan han ringde polisen gick Roger ut till garaget för att se om också bilen var försvunnen. Det var den. Tjuvarna hade hittat rätt garage och kört iväg med den.

– Det var det värsta av allt. Jag använde den varje dag, den var nybesiktad och hade bara gått 14 000 mil. Nu är den väl på väg utomlands, säger Wallin dystert.

När Roger lämnade lägenheten var dörren olåst och han trodde därför först att han glömt att låsa trots att han brukar vara noga med det. När låskolven senare byttes ut upptäcktes dock brytmärken på både dörr och karm.

– Jag brukar vara väldigt noga med att stänga dörren. Till och med när jag går på toaletten känner jag efter så dörren är låst. Så tjuvarna måste ha brutit sig in, säger han.

LÄS MER: Polisen: "Så skyddar du dig mot rånare"

Roger Wallin har jobbat i 40 år för ABB. Han har gjort FN-tjänst flera gånger och höll 1967 på att hamna mitt i sexdagarskriget som FN-soldat i Gaza. Bara slumpen gjorde att han inte sköljdes med i tsunamin i Thailand 2004.

– Men det här är nog det värsta jag varit med om. Det känns genant på något sätt. Jag känner mig överkörd. Hade inte en kompis sovit över i natt hade jag nog inte kunnat sova. Det kommer att ta tid att komma över det här. Sen är det en massa praktiska saker som måste göras också, säger han.

Tryggheten är borta. Och då tränger sig också de andra problemen i området på. Bilbränder. Stenkastning. På ytterdörren sitter en varning till de boende att se upp med personer som påstår sig komma från hemtjänsten bara för att stjäla.

LÄS MER: Hemtjänsten: "Olyckligt att det händer"

– Dom är här hela tiden. Nu börjar de visst gå i hemtjänstens kläder också, säger Roger.

Det mystiska inbrottet hos Roger Wallin är inte det första i sitt slag. För någon vecka sedan drabbades en kvinna i området av ett liknande inbrott. Därför går rykten om att någon av Tunabyggens huvudnycklar kommit i fel händer även om det tillbakavisats.

LÄS MER: Tunabyggen garanterar: Inga nycklar är på drift!

– En dam jag känner gick för att öppna ytterdörren för en kille som ville in för att hjälpa sin faster, som fallit i en lägenhet. Medan hon öppnade hoppade han över balkongräcket, stal hennes handväska och försvann. Nu måste polisen ta itu med det här, säger Roger Wallin.