Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toalettbrist blev symbolfråga

Bristen på vindskydd och toalett blev en symbolfråga för politikerna i Avesta.

I januari skulle kommunen bli av med sin uppkörningsplats för motorcyklar. Nu verkar den bli kvar.

– Vi tog i hand om det, säger kommunalrådet Lars Isacsson.
Det handlar om mer än bara en uppkörningsplats menar kommunalrådet Isacsson precis efter mötet med företrädare från Trafikverket.
– Det är en symbolfråga att ha kvar servicen här. Det är en större fråga för oss, det är vi överens om jag och Ulf Hansson (kommunalråd Hedemora), säger han.

För att ta motorcykelkörkort måste det finnas en plats att köra upp på. Problemet är att det inte finns lika många sådana som för personbilar.
I Dalarna kan man köra upp i Ludvika, Mora, Malung, Falun. Och Avesta. Fast den ska läggas ned.
– Det har varit lite skriftväxlingar mellan Avesta, Hedemora och Trafikverket. Vi bjöd in dem så vi kunde träffas och prata, säger Isacsson.
I januari bestämde Trafikverket att uppkörningsplatsen för motorcyklar i Avesta skulle försvinna. Istället fick den som ville ta mc-körkort ta sig till Falun. Orsaken var att det saknades toalett, ett vindskydd och att asfalten måste sopas och underhållas.

Mika Saväng är chef för Trafikverket Förarprov i Gävle och Falun. Han är positiv efter mötet, men säger att det finns saker att ordna.
– Det krävs underhåll av banan, den har funnits i 15 år. Det handlar om att underhålla banan, exempelvis sopning. Kunderna har stora krav vid genomförande av körprov, säger Saväng.
– Vi har aldrig stängt dörren. Rättar de till det här så kan vi bedriva verksamhet där.
Isacsson säger att kommunen nu ska skissa på ett förslag på nybyggnad och underhåll, det rör sig inte om stora kostnader enligt kommunalrådet. Kalla och kissnödiga elever ska inte vara orsaken till att uppkörningsplatsen stängs ned.
– Vi har varit tydliga med att om man ska avsluta med Avesta som provort så ska det inte vara på grund av det, Annars får de gå ut med det, om det handlar om centralisering eller liknande, säger Isacsson.
Vilka chanser har Avesta att få behålla uppkörningsplatsen?
– Jag tror chanserna är väldigt goda, vi tog i hand om det. Vi kan ordna servicen.

Petter Jerdén
avesta@daladem.se