Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tobaksindustrin i dag riktar in sig på de fattiga

”Vi röker inte skiten, vi säljer den bara. Rätten att röka reserverar vi för unga, outbildade, svarta och dumma”.

– Det är ett citat från en chef i tobaksindustrin, som inte visste att han skulle bli citerad, berättar Josefina Cerda för elever i Plusgymnasiet.
”Tobaksbarn” är ett projekt som genomförs av A Non Smoking Generation (NSG) som är finansierat av Sida.
– Med Tobaksbarn vill vi synliggöra att tobak i stor utsträckning odlas i fattiga länder, säger Louise Johansson och Josefina Cerda som arbetar åt Non Smoking Generation då de föreläser i Falu Folkets Hus.

De visade film från hur tobaksbolagen numera marknadsför sig aggressivt i U-länder. Alla elever i en fullsatt konferenslokal räckte upp handen då de fick frågan om de någon gång hört att tobak är skadligt för hälsan.
– I länder som Malawi och Bangladesh vet folk inte om detta, utan tror att det är coolt att röka, säger Josefina och visar ytterligare film.
Filmen visar bland annat intervjuer med människor som börjat röka i Bangladesh.
– I början rökte jag Scissors, men folk här ser ner på de lokala märkena, så nu röker jag Benson & Hedges, berättar en man.
Mannens dotter berättar att hon försökt få pappan att sluta röka och att de skulle kunna köpa frukt för pengarna, men att de nu enbart lever på ris.

I rika länder är det svårare att övertyga att rökning är coolt än. Man satsar på att låta kändisar göra smygreklam.
– Snusindustrin inriktade sig på hockeylandslaget på -70-talet. Men tjejerna följde inte efter. Därför har man satsat på snygga förpackningar och ökat snusanvändandet med 800 procent, berättar Louise & Josefina.
Barnarbete är vanligt förekommande på plantagerna, och de familjer som odlar tobak lever och arbetar under mycket svåra förhållanden.
Föreläsningsturnén kommer att sträcka sig från Umeå i norr till Skurup i söder. Fyra föreläsare kommer att göra över 200 föreläsningar och träffa närmare 30 000 elever.

Bengt Pettersson
bengt.pettersson@daladem.se