Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tobinskatt – efter tjugo år!
Intressant med tanke på att de flesta på Fores numera är miljöpartister, enligt trovärdig källa. Skulle dock tro att de är mer liberala än gröna. Ur ett grönt perspektiv är naturligtvis Tobinskatt något positivt.
Hur den kommer att användas kan dock vara mindre lysande, förmodligen för att man i EU:s namn skall plöja ner pengar i de svarta hål som krisande euroländer hamnat i. Hålen lär bestå av banker, snarare än av människor.

Principen för breddad skattebas – inkluderande skatt på finansiella tjänster – är att det inte främst bör vara skatt på arbetstid som skall finansiera våra gemensamma åtaganden.
Dessutom, vilket var ett huvudargument inför valet 1994 då Tobinskatten lanserades i den svenska debatten, kan skatten medföra ett något lugnare tempo på de finansiella marknader där hetsen blivit allt mer absurd. Tanken med t ex aktier var att långsiktighet och utdelningen skulle vara det som gav avkastning, så småningom kom den tanken att bli underordnad idén om att köpa-sälja-köpa-sälja-köpa-sälja.
Lägg till det alla de kreativa idéer på finansmarknaderna som allt färre begriper sig på, och som reducerar verkligheten till en spelplan. Och marknadens aktörer till spelare.

Mina personliga upplevelser av Tobinskatten är mycket positiva. Inför valet 1994 hade jag kommit tillbaka som språkrör, tillsammans med Marianne Samuelsson, efter några år i träda. Partiet hade åkt ur riksdagen redan efter en mandatperiod – jag var inte rör då...
Vi fick, som före detta riksdagsparti, chansen att vara med i ekonomidebatten i teve. Som parti utanför riksdagen skulle vi dock utfrågas sist av alla. Vi fick inte ens vara med på lottningen. Vi skulle vara sist. Som straff.
Men det var ju gudarnas gåva till Miljöpartiet. Fem minuter innan Aktuellt skulle börja fanns det plötsligt massor med folk som tittade. Mångfalt mer än när programmet börjat. Och jag fick frågor om den ekonomiska krisen, om arbetstidsförkortning och annat – och det gick hur bra som helst. Inte minst beroende på att jag fick tillfälle att utveckla idén om Tobinskatt. Vi gjorde den, samt sänkt arbetstid, till huvudfrågor i valrörelsen, vid sidan att det grundläggande resonemanget om miljö och klimat.

Att jag pratat om Tobinskatt föranledde en upphetsad tevereporter att, dagen efter det att vi krävt införande av skatten, hävda att detta hot mot marknaden hade drivit ner dagsvärdet på börsen i Stockholm. Problemet för reportern var bara att det hade gått ner på världens alla börser rejält just det dygnet... Och så stort inflytande hade MP knappast...
Därefter var det partiledarutfrågning, den gick också bra, med lite hjälp av Tobinskatten. I nästa mätning låg det uträknade partiet över fyra procent. Tobinskatten är således grön ur flera aspekter.


Birger Schlaug

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel